Het wordt steeds duidelijker dat dieren last hebben van klimaatveranderingen. Bijvoorbeeld door extreme regenval of uitzonderlijke droogte. De Vlinderstichting maakt zich zorgen om het gentiaanblauwtje, een bedreigd vlindertje dat onder de veranderingen lijdt. Maar met de juiste aanpak kan het wel geholpen worden.

Sterke daling in tien jaar

De extremen in ons klimaat zorgen onder andere voor problemen bij heidefauna, waar het gentiaanblauwtje van afhankelijk is. De soort is, volgens het Landelijk Meetnet Vlinders, in de regio in tien jaar met maar liefst 85% afgenomen. Volgens de Vlinderstichting kan dit ook zo zijn voor de minder goed onderzochte soorten als de gentiaanvedermot, de veenmier en de veenhommel. Een maatregel die wordt genomen om de terugloop een halt toe te roepen, is bijvoorbeeld vernatting om de effecten van zomerdroogte tegen te gaan. Extreme regen blijft echter een lastig op te lossen probleem.

Ben je benieuwd welke maatregelen er nog meer worden genomen om het gentiaanblauwtje te redden? In Buitenleven 2018/3, die 16 maart verschijnt, lees je een uitgebreid profiel over dit zeldzame beestje.

Review deze post