Donzige pluimen, fluweelzachte blaadjes, knisperende bloemetjes; planten met een hoge aaibaarheidsfactor, zoals planten met behaarde bladeren, zijn echte blikvangers in de border. Bovendien dragen ze bij aan de beleving van je tuin. Het aanraken van planten heeft namelijk een bewezen rustgevend effect én je voelt je verbonden met de natuur. Zes aaibare planten voor buiten die je tastzintuig prikkelen.   

Behaarde, aaibare planten voor in de tuin of border
De bladeren van ezelsoor (Stachys byzantina) hebben een fluweelzacht vachtje.

1. Behaarde, zachte bladeren in zilvergrijs

De blaadjes van ezelsoren (Stachys byzantina) vallen niet alleen op door hun mooie, zilvergrijze tint. De zachte haartjes geven deze vaste plant een hoge aaibaarheidsfactor. Alsof je echt de oren van een ezeltje aait. Dat geldt helemaal voor de ‘Big Ears’ met bladeren die tot wel 25 cm lang kunnen worden. De haartjes beschermen de plant tegen uitdroging. Let wel: de bloemen die in augustus bloeien, zijn minder aaibaar. In de winter houdt de Stachys zijn kleur. Een ideale bodembedekker voor een zonnige, droge plek.

De aaibare blaadjes van askruid lijken wel van vilt.

2. Aaibaar wit askruid

Net als ezelsoren zijn de blaadjes van wit askruid (Senecio cineraria) zo zacht als fluweel. Ook de vorm spreekt tot de verbeelding; alsof ze zo uit stukjes vilt zijn gestanst. Bij volle maan zijn het reflectoren in de tuin met hun zilvergrijze kleur. De groenblijvende plant bloeit geel in de zomer. Matig winterhard, dus geef hem een beschut plekje in de tuin óf laat hem vorstvrij overwinteren.

Strobloemen voelen aan als flinterdun, knisperend papier.

3. Knisperende strobloemen

Als je eenmaal het geknisper van strobloemen hebt gehoord, is het moeilijk om ze niet even aan te raken. Deze ouderwets leuke droogbloemen voelen namelijk aan alsof ze van papier zijn. Je zaait Helichrysum bracteatum in de lente, waarna de bloemen in de (na)zomer verschijnen. Zet ze in een grote bak dicht bij je terras of in de looproute zodat je af en toe over de vrolijke zomerbloemen kunt aaien. Tip: koop een bont zadenmengsel, zodat je leuke boeketjes kunt maken. Strobloemen kun je goed drogen. Hang ze dan op de kop op een donkere plek, zodat ze niet verkleuren.

4. Witte konijnenstaartjes aaien

Niet alle siergrassen vallen onder de aaibare planten. Sommige soorten zijn ronduit prikkelbaar en kunnen gemene snijwondjes veroorzaken. Maar lampenpoetsersgras Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’ kun je gerust omarmen. De pluimpjes doen denken aan de pluizenbolletjes van uitgebloeide paardenbloemen. Deze variëteit lampenpoetsersgras blijft laag en bloeit in september en oktober. In de winter kleuren de pluimpjes zilverwit. Er is ook een rode variant: ‘Red Bunny Tails’.

De konijnenstaartjes van Pennisetum alopecuroides maken de border aaibaar. Foto iVerde

De bolletjes mos van priemvetmuur voelen heerlijk zacht aan.

5. Zacht mos om aan te raken

Van een afstandje lijkt priemvetmuur (Sagina subulata) op gras. Maar als je goed kijkt, zie je dat dit mossoortje uit piepkleine blaadjes bestaat. De plant is populair in rotstuinen, waar zij vaak mooie, glooiende tapijtjes vormt. Echt een van de aaibare planten om even heerlijk met je handen overheen te gaan. Omdat het plantje zoden vormt, kun je er een stukje gazon mee aanleggen. Maar als je priemvetmuur te vaak betreedt, zal het verdorren. In de zomer verschijnen er kleine witte bloemetjes als de plant het naar haar zin heeft. In het Engels heet priemvetmuur ‘Irish Moss’. De plant is inheems in Ierland en geeft er kleur aan hele velden. Belangrijk is dat de plant zonnig maar ook vochtig staat.

Behaarde, aaibare planten voor in de tuin of border
Niet alleen de blaadjes maar ook de bloemen van wildemanskruid hebben zachte donshaartjes.

6. Wollig vachtje van wildemanskruid

In maart is het een van de opvallendste vaste planten in de tuin: wildemanskruid (Pulsatilla vulgaris). Zowel de anemoonachtige, blauwe bloemen als de veerachtige blaadjes zijn bedekt met een zacht wollen vachtje. Dat wordt extra mooi zichtbaar als je de plant bekijkt met tegenlicht. Na de bloei maken de bloemen plaats voor decoratieve zilveren vruchtpluizen. Vroeger bloeide wildemanskruid volop langs de oevers van de Gelderse IJssel, tegenwoordig is de plant in Nederland nagenoeg verdwenen. Gelukkig doet wildemanskruid het wel goed in onze tuinen op een zonnig plekje.

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor de border? Bekijk ook originele kruidenplanten om je border eruit te laten springen.

Review deze post