De ananasplant is hét juweeltje van de urban jungle. Tussen alle groene bladplanten valt hij goed op met zijn puntige blad en tropische mini-ananas. Behalve decoratief is deze kamerplant ook functioneel; hij geeft ’s nachts zuurstof af en wordt ook wel de anti-snurkplant genoemd. 

Ananasplant heeft meerdere Latijnse namen

De decoratieve ananasplant die wij in onze slaapkamer zetten, heeft meerdere Latijnse namen. Hij heet sierananas Bromelia of Ananas comosus ‘Corona’ en komt uit de Bromelia-familie. Net als de echte ananasplant. Beide hebben lange, puntige bladeren die in rozetten boven elkaar groeien. Gelukkig is de kamerplant zo gekweekt dat hij geen scherpe stekels aan zijn blad heeft. In het hart van de plant groeit de bloem, die bestaat uit tientallen kleine bloempjes. Na de bloei verdikt de stengel zich tot vrucht, dit duurt een aantal maanden.

Soorten van Bromelia ananas

De ananasplant is er in twintig soorten. In het wild komen ze alleen in Midden- en Zuid-Amerika voor en in die regio worden ze ook geteeld voor de verkoop. In ons land zijn enkele soorten verkrijgbaar als sierplant. De originele ananasplant (Ananas comosus) is te groot voor in huis. Kweekvarianten zijn de Bromelia ananas ‘Sol’ en Bromelia ananas ‘Pacifico’. Meest bekend is de Ananas comosus ‘Corona’ of Bromelia ananas ‘Corona’. Vaak koop je de ananasplant al met zo’n ananasje in het hart. Die ziet er sappig uit, maar is niet zo smakelijk als een echte ananas. Het is dan ook een sierplant. Zodra hij lekker zoet begint te ruiken, is hij rijp. Hij zal dan vanzelf van de plant vallen.

Ananas comosus ‘Corona’ geeft ‘s nachts veel zuurstof af.

Plant voor de slaapkamer: hij helpt tegen snurken

In tegenstelling tot veel andere kamerplanten geeft de ananasplant ’s nachts het meeste zuurstof af. Vandaar dat het een favoriete slaapkamerplant is. De steel bevat bovendien het enzym bromelaïne. Dat heeft ontstekingsremmende eigenschappen en verwijdt de luchtwegen. Zo kan de ananasplant luchtweginfecties voorkomen en op die manier het snurken remmen. Ook de schone lucht zou het snurken tegen kunnen gaan, vandaar de bijnaam: anti-snurkplant. Waar of niet waar, zo’n groene luchtzuiveraar is nooit verkeerd in de slaapkamer. Nóg een pluspunt: de plant is niet giftig voor katten.

De sierplant is zo gekweekt dat er geen scherpe stekels aan de bladeren zitten.

Ananasplant verzorgen en water geven

De ananasplant staat graag in het licht. Vermijd wel direct zonlicht en warmte, daar kan deze kamerplant niet tegen en krijgt hij bruine bladeren. Zorg dat de kamertemperatuur niet onder de 15 °C komt. Geef water met mate, eens in de week is genoeg, en voorkom natte voeten door een binnenpot met gaten te gebruiken. Let erop dat je in het hart van de plant giet, de groeikern. Voeg tweewekelijks wat extra plantenvoeding toe aan het gietwater. Behalve in de winter, want dan is de plant in rust. Tip: vernevel af en toe wat water met de plantenspuit om het jungleklimaat na te bootsen.

De vrucht van de ananasplant vormt zich in het hart van de bladerkroon.

Hoe groot wordt een ananasplant?

In huis worden kweekvormen van de ananasplant gebruikt. Deze worden niet zo groot als de echte, waarvan de bladeren tot wel 1 m lang worden. Bij de kamerplant worden de bladeren zo’n 30 cm lang. De plant is in kweekpot te koop en plant je over in een wat grotere sierpot (met gaten). Uiteindelijk wordt de plant circa 45 cm hoog.

Deze prachtige roze-rode variant groeit uitsluitend in Midden- en Zuid-Amerika.

Je kamerplant kweken of vermeerderen

Goed om te weten: zodra de vrucht is gevallen, verwelkt en sterft de ananasplant. Vaak is dit na drie tot zes maanden. Hij is dus geen blijvertje in huis, tenzij je hem weet te vermeerderen natuurlijk. Soms vormt de moederplant kleintjes aan de voet die je kunt oppotten. Maak ze voorzichtig los met een scherp mesje. Als ze nog geen worteltjes hebben, kun je ze eerst in een laagje water zetten. Ook de ananas zelf kun je proberen op te kweken. Snijd hiervoor de kroon van de vrucht inclusief blad. Laat deze een paar dagen indrogen voordat je hem oppot. Met een beetje geluk komen er wortels aan en begint het proces opnieuw.

Wil je meer lezen over de ananasplant? Kijk dan eens op de site van de Ananasspecialist. Voor meer inspiratie over kamerplanten, lees je verder op Buitenleven.nl.

3.2/5 - (92)