Sommige mensen vinden bamboe een verschrikkelijke plant, vooral als je die wilt verwijderen. Veel soorten bamboe zijn namelijk woekerplanten die door de hele tuin kunnen gaan groeien. Dat is vaak niet gewenst en daarom willen velen de bamboe helemaal verwijderen uit de tuin. Daarom in dit artikel een natuurlijke en milieuvriendelijke oplossing om deze woekerplant te elimineren.

Ook bij bamboe Phyllostachys aureosulcata is het raadzaam wortelbegrenzer te gebruiken.

Bamboe bestrijden met chemische middelen

Uiteraard zijn er onnatuurlijke middelen om bamboe te verwijderen. Zo heb je vloeistoffen die je na het snoeien in het voorjaar op nieuwe scheuten kunt smeren, net zolang totdat de plant is afgestorven. Een veelgebruikt middel om bamboe te verdelgen is glyfosfaat, een zwaar chemisch middel, of zoutzuur of Roundup. Een groot voordeel van een chemisch middel is dat het een snelle manier is, maar dat wil niet zeggen dat het ook effectief is. De bamboe wordt verzwakt, maar sterft niet per se af. Even zo belangrijk is dat deze middelen niet milieuvriendelijk zijn en andere planten en de grond aantasten.

De wortels zijn hier nog klein, maar ze groeien razendsnel.

Bamboe verwijderen op natuurlijke wijze

Zonder chemisch middel blijkt het verwijderen van bamboe inderdaad een flinke uitdaging, waarbij je heel systematisch te werk moet gaan.

  • Begin met het kortwieken van de bamboe. Snoei en knip, soms met grof geschut, de plant boven de grond zo ver mogelijk weg.
  • Zonder nu de gekortwiekte bamboe die je wilt verwijderen af met een spade en snijd de worteltakken door. Werk van buiten naar binnen en graaf de bamboe stukje voor stukje uit de grond.
  • Houd er rekening mee dat het zelfs weken kan duren voor je de hele plant eruit hebt. Graaf diep genoeg, zodat je ook de diepste wortels te pakken krijgt.
  • Uiteindelijk moet elke worteltak en uitloper de grond uit zijn. Ga zorgvuldig te werk: als je een klein stukje wortel laat zitten, groeit die gemakkelijk weer aan. Soms al na twee dagen!

Overigens kan het systematisch kortwieken van de plant ook een oplossing zijn, maar dit kan soms wel een jaar duren. Je behoort je bamboeplant dan dagelijks tot de grond in te korten en te wachten tot hij sterft. Een voordeel van beide methodes is dat de kosten voor het verwijderen van bamboe enorm beperkt blijven.

Bamboe verwijderen is een lastige klus, Buitenleven zoekt uit hoe
Bamboe is een geschikte heg: hoog en groen.

Woekeren voorkomen door te begrenzen

Sommige mensen vinden bamboe juist een heel mooie plant: hij wordt hoog, mooi groen en vormt een prachtige heg. Je moet de groei van bamboe echter wel binnen de perken houden, zodat het niet kan gaan woekeren. Dit kun je eenvoudig voorkomen door het plaatsen van een rizoom- of wortelbegrenzer. Die graaf je in de grond rondom de bamboe, waardoor je een stuk afzet en de bamboe hier niet doorheen kan groeien. Op die manier kun je ook een grote heg van bamboe begrenzen en houd je alsnog een mooie, natuurlijke en dichtbegroeide schutting. Ook kun je op voorhand al kiezen voor bamboe die niet woekert, zoals de Fargesia murieliae. Echter bij alle soorten bamboe is het slim om een wortelbegrenzer te gebruiken, omdat het planten zijn die erg snel groeien.

Nog een plant die snel groeit en een neiging tot woekeren heeft, is de Japanse duizendknoop. Lees hoe je de Japanse duizendknoop herkent en bestrijdt.

3.6/5 - (49)