Voor bananencake of bananenbrood vind je altijd wel een geschikte gelegenheid om het te maken. De lekkernij is matig gezond. De bananen zijn natuurlijk een goede natuurlijke zoetmaker. We voegen er ook suiker aan toe en dat maakt de bananencake wat minder gezond. Maar lekker is ‘ie wel!

Met chocolade of walnoten

Het lekkerste wordt je bananencake als je heel rijpe bananen gebruikt, die zijn al lekker zoet. Voor de afwisseling kun je ook fijngehakte walnoten of grove stukjes chocolade door het deeg mengen. Wij geven je hier het basisrecept zonder extra’s, maar wél met een lekker laagje glazuur.

Dit heb je nodig voor de bananencake

  • 225 g zelfrijzend bakmeel
  • 120 g zachte, ongezouten roomboter
  • 120 g kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 5 bananen
  • merg van 1 vanillestokje
  • bakvorm Ø 22 cm

Voor het glazuur

  • Sap van 1 citroen
  • 1 eiwit
  • 250 g poedersuiker

Rijpe bananen hebben het meeste smaak.

Zo maak je het bananenbrood

  • Verwarm de oven voor op 180 °C
  • Begin met het deeg en klop de suiker door de boter in een grote kom. Voeg een voor een de eieren toe en klop tot een egaal geheel.
  • Prak vier bananen en roer ze samen met het merg van het vanillestokje door het botermengsel.
  • Voeg als laatste het zelfrijzend bakmeel toe en meng alles goed door elkaar.
  • Vet een bakvorm in met boter en bestrooi met een beetje bloem.
  • Giet het beslag in de vorm en bak de bananencake in 45 minuten gaar.
  • Controleer met een satéprikker of deze er schoon uitkomt; dan is hij gaar. Laat de bananencake vervolgens afkoelen op een rooster.
  • Maak nu het glazuur. Klop in een kom het eiwit luchtig en voeg een beetje citroensap toe.
  • Meng beetje bij beetje de poedersuiker erdoor totdat er een mooi glazuur ontstaat waar je pieken van kunt trekken. Voeg naar smaak nog meer citroensap toe.
  • Besmeer de afgekoelde bananencake met het glazuur. Snijd de laatste banaan in schijfjes van 1,5 cm en leg die bovenop de cake. Laat het glazuur nu hard worden en je bananencake is klaar. Smakelijk!

 

2.3/5 - (3)