Verspil jij liever ook geen voedsel? Veel mensen niet, maar het is moeilijk. Ga maar eens na hoeveel voedsel je toch weggooit. Verschimmelde boterhammen, geplette tomaten of gebutste appels; wat doe jij ermee? Het verspillen van voedsel gaat heel makkelijk zonder dat je het in de gaten hebt. Buitenleven geeft je vijf simpele tips om minder eten te verspillen.

1. Minder kopen

Een van de belangrijkste dingen om mee te beginnen is het trainen van je zelfbeheersing. Zorg ervoor dat je niet valt voor teveel voordeelartikelen en aanbiedingen. Heb je dat extra pak yoghurt wel nodig als je ook al kwark hebt? Is één brood niet genoeg als je in je eentje bent? Maak een lijstje en houd je aan dat lijstje.

Manieren om minder voedsel verspillen - Tips van Buitenleven

Een grote pan pastasaus maken en in porties invriezen, bespaart energie en zorgt voor minder verspilling

2. De wonderlijke vrieskist

Een vriezer is de makkelijkste oplossing om verspilling tegen te gaan. Vries je brood in en haal er dagelijks het aantal sneetjes uit dat je nodig hebt. Blancheer verse groenten en vries daarna in. Maak een grote pan pastasaus van de tomaten en het gehakt die in de aanbieding waren en vries deze in. Of kook een pan soep en stop die per portie in de vriezer. Oud brood dat nog niet is beschimmeld, kan ook nog prima in de vriezer. Gebruik die ingevroren oude sneetjes voor toast, zelfgemaakte croutons of zondagse wentelteefjes.

Manieren om minder voedsel verspillen - Tips van Buitenleven

Overrijpe bananen kun je verwerken in een bananenbrood of een smoothie

3. Hergebruik restjes op een andere manier

Pasta, rijst, gekookte aardappelen of couscous over van de vorige dag? Om dit voedsel niet te verspillen, verwerk je het in een salade voor de lunch. Vlees over? Snijd het in plakjes en gebruik het als broodbeleg, eventueel in combinatie met het overschot ijsbergsla. Wees creatief! Wellicht is de pastasaus van gisteren vandaag wel een heerlijke salsadip voor de chips. Overrijpe bananen zijn perfect voor een bananenbrood (dat je vervolgens kunt invriezen) en ander overrijp fruit is prima voor jam of een smoothie. Al die schillen en appelkroosjes? Die gooi je op je composthoop.

4. Omelet en soep

Liggen er nog veel groenten in de koelkast waarvan je niet weet wat je ermee moet doen? Verwerk ze in een omelet. Paprika, tomaat, champignon, aardappel of pastinaak? Hartstikke lekker in een opgeklopt ei. Kaas en/of spek erbij en je hebt een volwaardige maaltijd. Ook soepen zijn prima te maken met groenterestjes. Kook het allemaal in een pan met bouillonblokjes en pureer het geheel met een staafmixer. Voeg naar smaak kruiden toe. Schil je asperges? Van de schillen kun je een heerlijke heldere aspergesoep maken voor de volgende dag.

Manieren om minder voedsel verspillen - Tips van Buitenleven

De techniek van het fermenteren leren kan ervoor zorgen dan je minder eten hoeft weg te gooien

5. Leer conserveren

Kun je het toch niet laten om vier komkommers te kopen in plaats van twee, omdat ze in de aanbieding zijn? Of heb je een flinke moestuin? Verdiep je eens in conserveren en fermenteren om minder voedsel te verspillen. Dat was vroeger erg normaal om te doen, maar is met de huidige potjes en blikjes niet meer nodig. Echter is het natuurlijk wel een stuk gezonder als je het zelf doet: dan weet je precies wat erin zit!

Review deze post