Zodra er ’s nachts sprake is van vorst, is basilicum in de tuin niet meer zo goed bruikbaar als garnering. Wel is het nog prima geschikt voor pesto, tapenade en zeker ook voor dit recept: basilicumijs. Fanatiek moestuinier en vaste receptenmaker Ine van Mierlo bedacht dit sorbetijs met basilicum. Rare combinatie? Misschien, maar lekker is het wel!

Simpel en veganistisch basilicumijs

Waarschijnlijk denk je bij basilicum aan Italië, salade caprese of aan pesto, maar niet aan ijs. Toch maak je er superlekker sorbetijs van. Heb je geen basilicum in je tuin staan? Je kunt dit recept uiteraard ook maken met verse basilicum die je koopt in de winkel of op de markt. Het betreft overigens sorbetijs. Dat betekent dat het geen ei en ook geen melk bevat: veganistisch basilicumijs dus. Wat je wel echt nodig hebt voor dit recept is een ijsmachine.

Belangrijk: eerst een siroop maken

Voor dit basilicumijs maak je eerst een siroop. Je hebt hiervoor enkel 125 g suiker en 125 ml water nodig. Gooi dit samen in een pannetje en breng het water aan de kook. Roer net zolang tot de suiker volledig is opgelost. De siroop moet goed gekoeld zijn voordat je het kunt gebruiken in je ijsmengsel. Wacht dus een tijdje voor je aan de slag gaat met het sorbetijs.

Vers geplukte basilicum is een belangrijk ingrediënt voor het ijs.

Ingrediënten voor basilicumijs voor vier personen

  • 250 ml droge witte wijn
  • 1 tl citroensap
  • 40 g verse basilicum
  • Prosecco: voor elk persoon een halve flûte vol

Zo maak je het basilicum ijs

  1. Voeg alle ingrediënten behalve de prosecco bij elkaar en pureer het mengsel met een staafmixer.
  2. Doe dit groene mengsel bij de afgekoelde siroop. Meng goed en draai van dit mengsel in de ijsmachine in circa 25 minuten sorbetijs. Is het nog niet stevig genoeg en blijft het vrij zacht? Dan kun je ervoor kiezen om de machine nog wat langer te laten draaien en/of het ijs nog 1 á 2 uur in de vriezer zetten.
  3. Schenk als laatste de prosecco in de glazen, voeg een bolletje basilicum ijs toe en eventueel een vers blaadje basilicum. Genieten maar!

Benieuwd naar meer lekkernijen uit eigen keuken én moestuin? Bekijk alle recepten.

Review deze post