Natuurlijk ben je sneller klaar met een pakje of pot. Maar als je je nou een keertje kwaad maakt en een dubbele portie van deze basis tomatensaus maakt en invriest, heb altijd verse tomatensaus in huis. Wel zo gezond!
bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten:
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 el olijfolie
- 3 stengels bleekselderij, fijngesneden
- 2 wortels, grof geraspt
- 700 gram verse (tros)tomaten
- 400 gram Romatomaten
- 2 el tomatenpuree
- 1 tl suiker
- 1 bouquet garni (samengebonden bosje van 2 laurierblaadjes, paar takjes tijm en paar takjes peterselie)
Bereiding:
Snij een kruis in aan de onderkant van elke trostomaat. Dompel 10 a 20 seconden onder in kokend water, laat schrikken onder koud water en haal het velletje eraf.
Laat de Romatomaten met een heel (echt heel!) klein laagje water ongeveer een uur zachtjes inkoken, roer af en toe door. Laat een beetje afkoelen en en wrijf de tomaten door een zeef om pitjes en velletjes te verwijderen. Dit is de tomatenpuree.
Fruit de ui en de knoflook in de olie glazig. Schep de bleekselderij en wortel erdoor en bak op laag vuur tot alle groenten zacht zijn. Gooi de ontvelde tomaten erbij en druk de tomaten fijn met een vork. Voeg de Romatomatenpuree, een beetje suiker, zout en versgemalen zwarte peper toe. Leg het bouquet garni erbij en laat de saus zeker 10 minuten zachtjes sudderen. Verwijder de kruiden. Serveer met je favoriete pasta.
Tip: Maak er gepofte kerstomaatjes bij
Leg 500 gram kerstomaatjes aan de tak op bakpapier op een bakplaat. Leg er een paar ongepelde tenen knoflook tussen en wat takjes tijm. Schuif de bakplaat in een hete oven (200°C) en pof de tomaatjes circa 10 minuten, tot hun velletjes knappen.
Productie en beeld: Beeldig Beeld