Wanneer de lente begint is niet zomaar besloten door een clubje hoge heren ergens in een torenkamertje. De start van de astronomische lente wordt bepaald door de stand van de aarde ten opzichte van de zon. Wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat, begint de lente. Dan zijn dag en nacht bijna overal op aarde even lang. Dit gebeurt twee keer per jaar. De tweede keer dat dit gebeurt kennen we als de start van de herfst.
Astronomische lente
Veel mensen denken dat 21 maart de lente begint, maar al jaren start de lente op 20 maart en dat zal ook zeker nog jaren het geval zijn. In 2044 en 2048 start de lente op 19 maart. De laatste keer dat de lente op 21 maart startte, was in 2011. De volgende keer dat dit weer gebeurt is pas in de 22e eeuw weer. Dit jaar start de lente op maandag 20 maart. Maar waarom start de lente dan niet altijd op dezelfde dag? Dat komt omdat de aarde er niet precies 365 dagen over doet om zijn rondje rond te zon te maken én dus alle seizoenen te doorlopen. Het gevolg hiervan is dat de lente elk jaar ongeveer 6 uur later begint. Om te zorgen dat de lente niet eeuwig door blijft schuiven en we al helemaal in de war raken, is het schrikkeljaar ingevoerd. Eén keer per vier jaar duurt het jaar een dag langer.
Meteorologische lente
Als je het aan meteorologen vraagt, start de lente op 1 maart. Dit is handig voor de statistieken. Op 1 maart begint de lente en deze duurt 3 maanden, tot 31 mei. Op die manier kunnen meteorologen de seizoen makkelijker met elkaar vergelijken. Het is dus vooral handig voor statistieken dat de lente op 1 maart start. Weetje: In Nederland begint de meteorologische lente sinds 1780 op 1 maart. Dat is toen door de Societas Meteorologica Palatina, een van de eerste internationale weerorganisaties, besloten. Zij besloten dat elk seizoen steeds drie opeenvolgende kalendermaanden lang is.
Begin de lente goed met het Buitenleven lentepakket
Biologische lente
De startdatum van de biologische lente zit wat ingewikkelder in elkaar. Die verandert continue en is afhankelijk van het groeiseizoen. Als bepaalde voorjaarsbloeiers zoals de forsythia, het sneeuwklokje en het kleine hoefblad in bloei staan, is dat een teken dat de biologische lente van start gaat. Omdat het klimaat verandert, veranderen de seizoenen dus ook. Dit jaar begon de biologische lente op 20 februari, dat is een maand eerder dan 50 jaar geleden!
De betekenis van lente
Nu we weten wanneer de lente begint volgens de verschillende meeteenheden, rijst de vraag: waarom heet het eigenlijk lente? Het woord ‘lente’ is een oude afleiding van het woord ‘lang’ en leent zijn betekenis onder andere aan het lengen van de dagen. Niet geheel toevallig heet de veertig dagen durende vastentijd voor Pasen in het Duits Lenz en in het Engels lent.