Hoe toepasselijk is het om met Pasen een recept te maken met eieren? “Een ei staat niet alleen symbool voor een nieuw begin of nieuw leven, maar is ook een erg lekker ingrediënt. Vooral wanneer ze van je eigen kippen komen”, vindt Ine van Mierlo. Met de eieren van haar kippen gaat ze aan de slag met banketbakkersroom en meringue voor Pasen.

Eieren op twee manieren

Eieren zijn veelzijdig, daarom gebruikt Ine ze voor diverse baksels. “In deze receptuur gebruik je het eigeel om een heerlijke, fluweelzachte banketbakkersroom te maken. Van het eiwit dat je daarvan overhoudt, maak je paashaasmeringues.” Het is slim om te beginnen met het schuim, want dat moet een tijdje ‘drogen’ in de oven.

Het eiwit gebruik je voor de meringue, het eigeel voor de banketbakkersroom.

Dit heb je nodig voor de meringues

Voor circa acht hazenhoofden (afhankelijk van hoe groot je ze spuit natuurlijk)

  • 4 eiwitten (bewaar de dooiers voor het volgende recept)
  • 16 el. suiker
  • Scheutje (wijn)azijn
  • 2 tl. maïzena

Zo maak je de meringues

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Wil je alle hazenhoofden in één keer afbakken, zet dan de heteluchtstand aan met een temperatuur van 160 °C.
  • Klop de eiwitten met een garde stijf in een kom. Blijf mixen en voeg lepel voor lepel de suiker toe.
  • Spatel nu de maïzena en de azijn erdoorheen.
  • Doe het mengsel in een spuitzak en spuit een plat rondje met twee hazenoren op een met bakpapier bekleed bakblik. Herhaal dit tot het mengel op is.
  • Zet de oven terug naar 150 °C (elektrisch) of 130 °C (hete lucht). Bak de meringues in circa 45 minuten gaar. Kijk na 30 minuten wel even in de oven, want ze mogen niet donker worden. Laat de hazenhoofden in de oven, met de deur op een flinke kier, afkoelen.
  • Start ondertussen met de banketbakkersroom.

Recept voor Pasen: banketbakkersroom met meringue – Recepten in Buitenleven
Een deel van de ingrediënten voor banketbakkersroom

Dit heb je nodig voor de banketbakkersroom

  • 6 eidooiers
  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 30 g zachte boterblokjes
  • 100 g suiker
  • 40 g maïzena

Zo maak je de banketbakkersroom

  • Breng de melk met het uitgeschraapte vanillestokje aan de kook en laat dit 15 minuten trekken.
  • Klop in een kom de eidooiers met de suiker en de maïzena tot een egaal mengsel.
  • Voeg in een dun straaltje een beetje gekookte melk toe aan het eiermengsel en roer goed met een garde.
  • Voeg de rest van de melk toe. Wanneer alles goed gemengd is, giet je het mengsel terug in de pan.
  • Zet deze pan op een laag vuur en breng het mengsel onder voortdurend kloppen aan de kook.
  • Heeft het een mooie dikte, haal dan de pan van het vuur en klop de boterblokjes erdoorheen. Dek goed af met folie zodat je geen vel erop krijgt.

Paashazen serveren

Pak voor het opdienen een mooi paasbord en spuit een toefje van de banketbakkersroom op het bord. Leg daar een hazenmeringue op en spuit een mooi patroon van de banketbakkersroom erop. Garneer dit alles met lekker veel, vers fruit en hier en daar wat blaadjes munt, en je hebt een supergebakje of een heerlijk dessert. Ook kun je er een beetje poedersuiker overheen strooien. Handig: op het serveren na kun je alles van tevoren maken. Scheelt weer wat stress op de feestdag zelf. Fijne paasdagen!

Tot onze spijt hebben we geen foto van het eindresultaat.

Review deze post