Oktober is een goede tijd om bloembollen te planten. Laat je daarbij inspireren door de vier bloementrends voor komend voorjaar. Zo combineert de tuintrend ‘Human Touch’ bloembollen in warme tinten. Houd je wel van spektakel, ga dan voor sterke kleurvlakken met onder meer tulpen en hyacinten à la bloementrend ‘Recentered Stage’.

Vier stijltrends

Ontwikkelingen in de maatschappij hebben de experts van Groenbranche Nederland beïnvloed bij het ontwikkelen van vier nieuwe bloementrends voor 2021. Deze nieuwe tijdsgeest zorgt namelijk voor andere behoeften op het gebied van tuinen, planten en bloemen. Alle vier de trends op een rij.

Bloementrend Human Touch - Tuinieren met Buitenleven
Zodra de zon schijnt geven tulpen in warme kleuren van trend ‘Human Touch’ licht in de tuin. Foto iBulb

1. Bloementrend Human Touch

Deze tuintrend vloeit voort uit het verlangen naar warmte, vriendelijkheid en vertrouwen. Kleuren die hierbij horen zijn afgeleid van huidtinten; van zalmroze en oranje naar verschillende bruintinten. Lila en okergeel zijn hier de accentkleuren. Verlang jij naar warmte en harmonie in de lentetuin? Plant dan bloembollen aan in de zachte kleuren van bloementrend Human Touch. Prachtig is bijvoorbeeld een combinatie van frivole oranje keizerskronen met daaronder lagere, kleine tulpjes in een zachte roze of lila tint. Kijk daarbij goed naar de bloeiperiode van bloembollen, want het effect ontstaat wanneer ze gelijktijdig bloeien. Een zonnige, vroegbloeiende combinatie maak je met oranje krokus ‘Orange Monarch’ en de lila met oranjegekleurde krokus ‘Firefly’. Ook mooi in bakken bij de voordeur als een warm welkom voor bezoek.

2. Bloembollen voor insecten

Bij bloementrend ‘Balanced Biotope’ draait het allemaal om biodiversiteit. Planten in een natuurlijk kleurenpalet versterken elkaar en vormen een eigen biotoop in je tuin. Het frisse geelgroen van de ontwakende natuur loopt hier als een rode draad doorheen. Bloembollen lenen zich perfect voor het creëren van zo’n heerlijk fris begin van de lente. Behalve op kleur selecteer je de soorten voor deze bloembollentrend op voedsel voor insecten. Kies dus voor biologische bloembollen die veel stuifmeel bevatten. Goede stuifmeelleveranciers zijn onder meer grootbloemige krokussen, hyacinten, oosterse anemonen (Anemone blanda), Bulgaarse ui (Nectaroscordum siculum) en sierui. Plant deze op een zonnige plek in je tuin, zodat hongerige hommels en bijen ze snel vinden in de lente. Een blikvanger kan hier geel look zijn (Allium flavum) met zijn zwavelgele tint. Een fijne vroegbloeiende combinatie vormen winterakonietjes (Eranthis hyemalis) en sneeuwklokjes. Dit zijn bovendien echte verwilderaars die vanzelf voor een biotoopje in je tuin zorgen. Ga je voor bollen in potten? Kies dan potten in duurzame materialen als gerecycled kunststof.

Stuifmeelrijk geel look (Allium flavum) draagt met zijn zwavelgele kleur bij aan de tuintrend ‘Balanced Biotope’.

Bloementrend Recentered Stage - Tuinieren met Buitenleven
Ook met een balkon of terras kun je met tuintrend ‘Recentered Stage’ uit de voeten. Foto iBulb

3. Spelen met bloembollen

Speelse hoogteverschillen, geometrische vormen en scheidingswanden zetten de toon in tuintrend ‘Recentered Stage’. De tuin zit daarmee vol verrassingen en krijgt een spannend karakter. Bij deze bloementrend kun je heel goed spelen met kleur. Plant bloembollen bijvoorbeeld in een bak die je in strakke vakken verdeelt. Elk vak krijgt zijn eigen contrastkleur en bloembol; blauwe hyacinten naast gele narcisjes en roze tulpen bijvoorbeeld. Heb je een muurtje of trapje in de tuin? Gebruik deze dan als podium voor potten en bakken die je steeds uniform beplant. Houd daarbij een plekje vrij om te zitten zodat je kunt genieten tussen de bloembollen.

Bloementrend Crazy Illusions - Tuinieren met Buitenleven
Tulpen lenen zich perfect voor het maken van verrassende combinaties volgens de trend ‘Crazy Illusions’. Foto iBulb

4. Vrolijke bloembollentrend

Lekker gek en vrolijk is de trend ‘Crazy Illusions’. Blijf je verwonderen, is hier het credo. Met beplanting in uitgesproken vormen en kleuren en dito tuinmeubilair is niets te gek. Met bloembollen kun je binnen deze bloementrend heerlijk experimenteren. Wat dacht je van figuratieve patronen van bloembollen in het gazon? Of juist een wilde bonte mix van allerlei soorten bloembollen, als in een dromerige bloemenweide. Doe daarbij zoals bekende ontwerpers doen: meng de bloembollen van je keuze in een kruiwagen, strooi ze uit over de borders en plant ze aan waar ze neervallen. Vooral met een kleurrijke collectie tulpen kun je zo spectaculaire effecten maken voor het voorjaar. Een gegarandeerd verrassingselement na een lange donkere winter.

Meer inspiratie over bloembollen voor de lente? Lees verder over vroege voorjaarsbloeiers planten, tips en kleurcombinaties.

Review deze post