Ine van Mierlo van Keuken en Tuin schrijft over haar (moes)tuin. Deze keer over groene groente! 

Vandaag is het officieel zomer! Maar dat betekent niet dat we geen lentegroente meer kunnen eten. Vang de lente op je bord met doperwten, peultjes en diverse groene kruiden. Door het lekkere weer van de afgelopen weken hebben wij doperwtjes en peultjes in overvloed. We hebben de afgelopen maand dus bijna alleen maar groene groente gegeten.

Blancheren

Als je de smaak en kleur wilt behouden, kun je de groenten het best blancheren. Doe dit door water te koken, de doperwtjes en peultjes hieraan toe te voegen en ze daarna te laten ‘schrikken’ met koud water. Het koude water zorgt ervoor dat ze knapperig blijven. Serveer dit in een mooie, ruime schaal met diverse gehakte kruiden, zoals selderij, peterselie en bieslook, wat zout en een klontje boter. Meer heb je niet nodig!

Groente voor onderweg

De groene groenten vallen ook bij de kinderen in de smaak. Als we op weg naar huis in de oogstkar zitten en het valt stil achter me, weet ik al hoe laat het is. De jongens doppen de erwtjes direct op het land en smikkelen ze onderweg al op. Proeven moet ook gebeuren! Dat herken ik van vroeger, toen plukte ik zelf doperwten en at die gelijk op.

groente

Heb je een goede oogst gehad? Of wil je de groente op een andere manier bereiden? Maak dan een frisse salade, gegarneerd met verse aardbeien en een aardbeiendressing.

groente

Aardbeiendressing

Nodig
250 gr. aardbeien
2 el balsamicoazijn
2 el honing of suiker
Peper en zout
Eventueel wat olijfolie

Bereiding

Was de aardbeien en dep ze droog met keukenpapier, verwijder de kroontjes en halveer ze. Pureer met een staafmixer de aardbeien met het azijn en de honing tot een gladde dressing. Breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel wat olijfolie toe.

Zeg nu zelf, mooi groen is niet lelijk!

 

Review deze post