Chrysant in de tuin
Een chrysant in de tuin? Jazeker! Hoewel de meeste mensen chrysanten kennen als snijbloemen, kunnen sommige chrysanten goed buiten staan. En dan niet alleen in een pot, maar ook als vaste plant. Door hun late bloei (in het najaar), zijn vaste tuinchrysanten zeer welkom in een evenwichtige border. De tuinchrysant staat bekend om de flinke bloemen in verschillende kleuren en vormen. Plant de kleurrijke tuinchrysant tussen siergrassen of herfstasters en je hebt van september tot november een jaloersmakende tuin.
Een verheven plant
De tuinchrysant behoort tot het botanische geslacht en kent zijn oorsprong in Azië, waar deze een bijzondere betekenis heeft. Zo wordt de chrysant in China gezien als een verheven plant, die vroeger alleen bij mensen met aanzien in de tuin mocht staan. Japanners zien de chrysant als brenger van geluk en gezondheid. Je zou deze plant maar in je tuin hebben staan!
Maar ook in westerse culturen kennen verschillende chrysanten elk hun symboliek: Rode chrysanten staan symbool voor liefde en passie. Gele chrysanten symboliseren verwaterde liefde en bezorgdheid. Witte chrysanten geven blijk van eerlijkheid en loyaliteit. Met paarse chrysanten wens je iemand beterschap. Met zo’n veelzijdigheid die in de herfst nog volop bloeit, is het niet verwonderlijk dat de chrysant de meest geteelde bloem is in de Verenigde Staten en daar dan ook bekend staat als de koningin der herfstbloemen.
Soorten tuinchrysanten
Wil je jouw tuin opfleuren met een vaste tuinchrysant? Zorg dan dat je geen last hebt van keuzestress. Er zijn namelijk vele verschillende soorten chrysanten die geschikt zijn voor in de tuin. Het opsommen van álles soorten is schier onmogelijk: Er zijn namelijk meer dan 23.000 varianten! Het meest interessant voor onze Nederlandse tuinen zijn de winterharde tuinchrysanten, zoals de Chrysanthemum ‘rubellum’, Chrysanthemum ‘indicum’ en Chrysanthemum ‘koreanum’. Potchrysanten zijn vaak eenjarig en overleven de winter niet.
Chrysant aanplanten en verzorgen
Om ervoor te zorgen dat een tuinchrysant de winter overleeft, kun je de plant het beste aanplanten in de volle grond, in het voorjaar. Op deze manier geef je de tuinchrysant de tijd om in het najaar tot bloei te komen. Plant de chrysant in goed doorlatende grond. Is de grond te leemachtig of te zwaar verdicht? Maak deze dan los door er fijn grind of zand door te vermengen. Hiermee voorkom je wortelrot in de natte wintermaanden.
Tijdens de volle bloei of tijdens droge periodes kan de tuinchrysant nogal dorstig worden. Geef in deze periodes daarom wat extra water. Te veel water is tijdens regenachtige periodes funest. Extra water in de herfst is dan ook een no-go.