Ine van Mierlo van Keuken en Tuin schrijft over haar (moes)tuin. Deze keer over oranje zomerworteltjes.
Een typische zomergroente is wortel. De benaming zegt het al: zomerworteltjes zijn anders dan winterwortelen. Al zou je het willen: het formaat verraadt alles. Zomerworteltjes zijn namelijk veel kleiner en dunner dan de winterse versies. Zomerworteltjes zaai je al in het vroege voorjaar. Zo kun je de hele zomer smullen van de oranje groente.
Oranje en zoet
De zoete, oranje groenten zijn niet alleen lekker om uit de hand te eten, te koken of te grillen, je kunt er ook een carrot cake van maken. Ik bak de taart iedere zomer. De smaak is fris, zomers, zoet en vooral onweerstaanbaar. Het is een makkelijke manier om de aanbevolen hoeveelheid van tweehonderd groente per dag te halen, want van deze taart blijf je eten.
Carrot cake
Nodig
- 330 gram wortels
- 4 eieren
- 200 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- Halve citroen
- 300 gram amandelmeel
- 60 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- Snufje zout
- 150 gram poedersuiker
- Eventueel groene en oranje marsepein
Deeg
Borstel, schrap, was en rasp 330 gram wortels voor het deeg. Doe in een ander schaaltje 4 eidooiers, 200 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, de schil van een halve citroen en 2 eetlepels citroensap. Roer dit tot een smeuïg mengsel. Voeg de crème toe aan de geraspte worteltjes en meng het geheel nog een keer goed.
Meng dan 300 gram amandelmeel met 60 gram bloem, een theelepel bakpoeder en wat zout met het wortelmengsel.
Klop tot slot de 4 overgebleven eiwitten stijf en meng dit beetje bij beetje door het deegmengsel.
Schep dit in een goed ingevette springvorm met een diameter van 28 cm en bak de taart in een voorverwarmde oven (180 graden) in 40 minuten gaar.
Let op: haal de taart direct na het bakken uit de oven en laat die op het rooster afkoelen.
Glazuur
Meng voor het glazuur 150 gram poedersuiker met 2 tot 3 eetlepels citroensap en bestrijk hiermee de afgekoelde taart. Versier de taart met zelfgemaakte worteltjes van marsepein!