Geniet jij ook zo van een boeket lentebloemen in je huis? Bij de bloemist puilen de vazen in het voorjaar uit met bolbloemen als tulpen, hyacinten, kievitsbloemen, anemonen, ranonkels en blauwe druifjes. Met deze styling- en verzorgingstips bloeit de lente straks op in jouw huis.

Wat zijn bolbloemen?

Groeit een bloem uit een knol of bol, dan heet dat een bolbloem. De manier van groeien is bijzonder, omdat de bloem al in de bol zit. Hij moet er alleen nog uitkomen. Dat begint met een knop, waarna beetje bij beetje de bloem volgroeit. Heb je een bolbloem thuis, zoals blauwe druifjes of een hyacint, dan zie je bijna dagelijks voortgang.

Tips voor het stylen en verzorgen van bolbloemen zoals narcis, hyacint en tulp – Tuinieren met Buitenleven
Sierlijke vazen gevuld met bolbloemen brengen de lente in huis. Foto iBulb

Vul vazen met voorjaarsbloeiers

Om een heerlijk lentegevoel in huis te krijgen, vul je vazen met bolbloemen. Maak bijvoorbeeld een mooi botanische stilleven met een rijtje vaasjes of flesjes die je opsteekt met een enkele bloem. Of kies juist voor lekker bont en mix verschillende bloemen in een kruik of pot. Fraai is ook een ton-sur-ton boeket van een decoratieve bolbloem als de kievitsbloem. Geen mooie vazen in huis? Omwikkel dan lege flessen en glazen potten met wol, een stukje linnen, een mooi papieren tasje of buig er snoeihout omheen.

Combineer bolbloemen en takken

Bolbloemen op de vaas gaan prima samen met takken uit de tuin. Wilgenkatjes lopen al uit in maart, net als de takken van sierkers en Chinees klokje (Forsythia). Ook mooi zijn de knoppen van magnolia, appel- en perenbloesem; in de woonkamer komen ze waarschijnlijk snel tot bloei. Zonde om te knippen uit je tuin? Bij de bloemist vind je vaak ook mooie takken, zoals de limegroene sneeuwballen van Viburnum, geurende seringen en roze kweepeer. Een voordeel van schikken met takken is ook dat de bloemen steviger in de vaas staan.

Tips voor het stylen en verzorgen van bolbloemen zoals narcis, hyacint en tulp – Tuinieren met Buitenleven
Dankzij de magnoliatakken blijven de bolbloemen in deze bak met oasis goed staan. Foto iBulb

Vermijd warme plekken

Zet de vaas met je lenteboeket niet te dicht bij de verwarming, haard of in de zon. Ook een plek naast de fruitschaal is niet handig; door de uitstoot van ethyleengas kunnen de bolbloemen sneller verouderen.

Zorg voor een schone vaas

Voordat je in de weer gaat met de bolbloemen, is het van belang dat de vazen schoon zijn. Voeg een druppeltje chloor toe aan het water waarmee je de vaas schoonmaakt, dat doodt de meeste bacteriën. Op die manier krijgt je boeket met bolbloemen een goede start. Vul de vaas met schoon kraanwater en snijbloemvoeding en laat de rand van de vaas ten minste tot halverwege de stelen komen. Snijd de bloemen schuin af en verwijder het blad dat onder water komt te staan. Dit gaat anders rotten. Ververs het water na drie dagen.

Tips voor het stylen en verzorgen van bolbloemen zoals narcis, hyacint en tulp – Tuinieren met Buitenleven
Vul volle vazen regelmatig bij om te voorkomen dat bolbloemen droog komen te staan. Foto iBulb

Narcis: lastig portret

De narcis is een vrolijke voorjaarsbloem, maar op de vaas is het een lastig portret. Het slijm dat de stengel uitscheidt, kan vaasgenoten irriteren. Wil je narcissen toch verwerken in een gemengd boeket? Zet ze dan een paar uur in een vaas met schoon water. Hierin zal dan het meeste slijm achterblijven. Vervolgens schik je de bloemen in een schone vaas samen met andere bloemen. Overigens is de hyacint als een van de weinige bloemen niet gevoelig voor narcisslijm. Je kunt een narcisboeket dus mooi combineren met hyacinten.

Hyacintbol in huis

Als je hyacinten koopt als snijbloem, zie je onderaan de steel nog een stukje van de bloembol zitten. Verwijder dit niet, want het zorgt ervoor dat de bloem beter water opneemt en dus langer mooi blijft.

Tips voor het stylen en verzorgen van bolbloemen zoals narcis, hyacint en tulp – Tuinieren met Buitenleven
Vul de vazen in huis met verschillende tulpen voor een vrolijke lentetafereel. Foto iBulb

Slappe tulpen

Tulpen zijn mooi, maar hebben de neiging om door te groeien op de vaas. Vind je dit vervelend, knip de stelen dan na een dag of drie even bij. Hangen de tulpen slap na aankoop? Wikkel de bos dan in een krant en laat hem een paar uur in de vaas staan op een koele plek. Wanneer je de krant verwijdert, staan de tulpen weer mooi rechtop.

Bolbloemen blauwe druifjes, kievitsbloem en narcis

Ook met bloeiende bollen op pot kun je een mooie compositie maken in huis. Schik bijvoorbeeld bloeiende blauwe druifjes, kievitsbloemen en narcissen samen in een mooie schaal. Dek de bolletjes af met mos, dat je bij de bloemist of het tuincentrum haalt. Bijkomend voordeel: na de bloei kun je deze bolletjes in de tuin zetten. Laat het loof eerst volledig afsterven voordat je het afknipt.

Wil je een van deze bolbloemen terugzien in de voorjaarstuin? Lees dan onze tips voor verwilderingsbollen in het najaar.

3.6/5 - (5)