Het klinkt misschien onlogisch, maar de winter is voor veel bomen een goede tijd om te snoeien. De sapstroom ligt dan stil, waardoor de boom niet kan bloeden. Bovendien kun je in wintertooi de vorm van de boom goed zien. Van een afstandje spot je dan snel welke takken ingekort mogen worden. We geven je graag wat tips en vuistregels mee voordat je in je eigen tuin aan de slag gaat met snoeischaar of takkenzaag. Maak ook kans om een handige snoeizaag te winnen.

Dikkere takken laten zich het best inkorten met een snoeizaag

Dikkere takken laten zich het best inkorten met een snoeizaag

Fruitbomen snoeien

Vuistregel bij fruitbomen is: pitfruit als appels, peren en mispels snoei je in de winter, steenfruit (kersen, abrikozen) in het najaar. Zorg voor een open structuur zodat de kroon licht en lucht krijgt. Dat voorkomt schimmels en stimuleert de groei van fruit. Snoei vooral de verticale takken. Takken die horizontaal of diagonaal groeien, geven meer bloeiende scheuten en dragen dus ook meer vruchten.

Wacht nog even met ABC-bomen

Laat bomen die makkelijk bloeden in de winter met rust. Dit zijn onder meer de ‘ABC-bomen’: Acer (esdoorn), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk) maar ook walnoot en kastanje. Groenblijvende bomen als de olijfwilg en liguster zijn gevoelig voor vorst en kunnen na het snoeien invriezen. Deze snoei je dan ook beter later in het jaar.

Voor hoge bomen is een telescopische steel makkelijk

Voor hoge bomen is een telescopische steel makkelijk

Snoeien voor een open structuur

  • Snoei regelmatig op een ‘buitenoog’, dat is een tak of een oog dat naar buiten is gericht. Zo ontstaat een mooie, open structuur in de boom. Snoei direct boven een knop en maak een schuine snede, zodat het vocht makkelijk van het snijvlak afloopt.
  • Snoei ook ‘schurende’ takken weg ofwel de exemplaren die elkaar in de weg zitten. Doe je dit niet, kunnen er wonden ontstaan waarin schimmels goed gedijen. Knip of zaag van de twee takken de zwakste af.
  • Bij leibomen als lindes kun je alle dunne zijtakken en rechtopstaande takken (waterloten) terugsnoeien tot op de dikke, horizontale oude ‘leggers’.

Voorkom ‘kapstok’-takken en waterloten

Voorkom lelijke ‘kapstok’-takken in bomen door dicht bij de stam weg te snoeien. Maar doe het ook niet te kort op de stam, dat zorgt voor grote wonden. Snoei dikke takken in twee fases van de boom, om breken of afscheuren te voorkomen. Haal je te veel takken uit de kroon, dan stimuleert dat de groei van waterloten. Laat ook minstens twee derde van de kroon intact. En snoei ten slotte niet als het vriest om invriezen te voorkomen.

Dikkere takken snoei je bijvoorbeeld met de snoeizaag van Silky

Dikkere takken snoei je bijvoorbeeld met de snoeizaag van Silky

Win een Japanse snoeizaag

In Groene Vingers van Buitenleven 2019/1 zag je hem al staan: de Japanse snoeizaag Silky 180 is een handzaam type, geschikt voor het snoeien van harde houtsoorten. Model F180-14 is fijngetand (14 tanden per 30 cm) en glijdt daarmee snel en makkelijk door hard hout. Ben je klaar, dan klap je de zaag in en verdwijnen de scherpe tanden in het handvat.Buitenleven mag drie snoeizagen weggeven. Kans maken? Ga vóór 22 januari 2019 naar de winpagina en vul je gegevens in. Winnaars krijgen de zaag voor 31 januari 2019 thuisgestuurd.

Review deze post