Wat is een border in de tuin?
Een strook grond met planten erin, dat is een border. Meestal is zo’n border, in je voor- of achtertuin, twee tot vier meter diep. Je kunt ervoor kiezen om de border wat hoger dan de rest van je tuin te maken of er een hegje, muurtje of hekje om te plaatsen.
Hoe maak je een border in de tuin?
Voordat je aanplant, is het verstandig om na te denken over de grootte en vorm van de border. Rechthoekig kan, maar dat hoeft niet! Wat dacht je van een ronde of ovale border? De border plaats je bij voorkeur in de halfschaduw. Heb je een kleine tuin? Plaats je borderplanten dan in potten.
Hoe bouw je een border in je tuin op?
Als je een border aanplant, is het handig om hier rekening mee te houden: je hebt gemiddeld zes planten per vierkante meter nodig. Een border bestaat uit blikvangers en begeleidende planten. Borderplanten in felle kleuren trekken bijen en vlinders aan. Varieer met bloeitijden en kleur als je bijna het hele jaar door vlinders in je tuin wilt zien fladderen.
Wat zijn vulplanten in tuinborders?
Vulplanten kun je gebruiken om de achterzijde van je border ‘op te vullen’. Deze planten zijn vaak wat kleiner van formaat. Je combineert vulplanten met stuctuurplanten (grote planten met een duidelijke vorm, zoals grassen) en eyecatchers (opvallende bloeiende planten). Zorg voor een afwisseling tussen kruidachtige, eenjarige en winterharde planten.
5 opvallende borderplanten voor je tuin
1. Zonnehoed (Echinacea)
2. Ridderspoor (Delphinium)
3.`Bruidsbloem (Deutzia)
4. Ooievaarsbek (Geranium)
5. Brandende liefde (Lychnis)
Trend border: duurzame tuin
De trends op het gebied van borders? Zorg voor een super duurzame border. Een border kan eraan bijdragen dat het regenwater beter in de aarde zakt. Voeg een mooie boom toe als blikvanger én CO2-afvanger. Dan heb je ook meteen schaduw op warme dagen. Ook leuk: voeg wat kruidenplantjes of moestuinplanten toe. Hier lees je meer over tuintrends.
Vaste plantenborders
Houd er rekening mee dat de meeste felgekleurde borderbloemen niet of niet helemaal winterhard zijn. Daarom doe je er goed aan om in je border ook enkele struiken of planten te plaatsen die de winter wel goed doorstaan en ook wintergroen zijn. Denk hierbij aan skimmia of rododendron. Voor meer inspiratie lees je het bericht over winterharde borderplanten.
Border aanplanten in 6 stappen
- Bepaal de locatie van je border in de tuin. Een goede plek voor een border is in de zon met halfschaduw.
- Start met het aanleggen van je border in het voorjaar of het najaar. Maak een schets en begin met een beplantingsplan met een kleurenschema van twee of drie kleuren.
- Zorg ervoor dat de grond onkruidvrij én vochtig is. Spit de boel om en strooi er vervolgens compost overheen om de grondkwaliteit te verbeteren.
- Voordat je planten in je border zet, is het slim om de grond goed nat te maken. Dompel de plantjes daarom eerst in een emmer met water, zodat de grond zich volzuigt.
- Zet alle planten (in pot!) op de juiste plek op de grond. Zo zie je meteen of je de goede kleurcombinaties naast elkaar hebt gezet.
- Graaf met een schepje gaten voor de planten en zet ze zonder pot in de grond. Tip: de borderplant moet net zo diep in de grond staan als toen die in de pot stond. Geef extra water als je klaar bent.