Dankzij perfecte plantencombinaties, laatbloeiende vaste planten, siergrassen en herfstkleuren staan de borders bij kwekerij Lageschaar in de herfst nog vol herfstkleuren. Eigenaar Laurens Lageschaar deelt tips voor bloeiende borders. Het hele artikel lees je in Buitenleven 2020/8.

Op goede grond

Een mooie border begint al bij de aanleg. Mede-eigenaar Laurens Lageschaar: “Het voorbereidende werk is zeer belangrijk. Alleen in een goede grond, vrij van wortelonkruiden, kunnen de nieuwe planten zich optimaal ontwikkelen.” Door veel te experimenteren én door ervaring in de tuinen die Laurens en zijn team beplanten, zijn op de kwekerij inspiratieborders ontstaan die met weinig onderhoud jarenlang prachtig zijn. Laurens: “Onze borders worden wellicht in het eerste jaar niet als mooiste gezien. De beplanting moet met beperkt onderhoud toch zeker tien jaar meegaan. Daar heb je naar mijn idee meer aan dan aan een border die het eerste jaar heel mooi is maar daarna instort.”

Borders bij kwekerij Lageschaar
De siergrassen overheersen niet, zo blijft er voldoende variatie in de borders. Foto: Modeste Herwig

Hét bordergeheim

Wat is nu het geheim van een mooie border? Laurens: “Natuurlijk een goed doordacht beplantingsplan, maar daarna vooral het juiste onderhoud. Worden zaailingen niet weggehaald, woekerende planten niet teruggezet? Binnen de kortste keren hebben deze soorten de hele boel overgenomen. Laurens gebruikt vooral planten planten die goed zijn voor de biodiversiteit en dus insecten, bijen en vlinders aantrekken. Daarnaast planten die heel goed presteren zoals de asters. Favoriet is Aster pyrenaeus ‘Lutetia’ met licht violette bloemen.

naambordjes
Eindeloos veel vaste planten op de kwekerij, allemaal keurig met een naambordje. Foto: Modeste Herwig

Tip van de borderspecialist

Laurens heeft nog een tip: “Je moet ook goed op de aantallen letten. Gebruik niet te veel van sterk uitdijende planten, je wilt niet dat de hele border ermee vol staat. Gewoon wat minder gebruiken dus.”

Meer over kwekerij Lageschaar

Het hele artikel over kwekerij Lageschaar lees en bekijk je in Buitenleven 2020/8. Deze ligt tot en met 5 november in de winkel. Je kunt hem natuurlijk ook online bestellen.

Review deze post