Groener leven. Steeds meer mensen doen het. Zij leven in en met de natuur. Buitenleven zoekt de groene zielen op en vraagt naar hun idealen, plannen en wat ze al bereikt hebben. En last but not least wat we van hen kunnen leren. Deze keer: De Groene Oase in Koedijk.

Tekst Marjolein van Rotterdam Foto’s Laura Cnossen

Tien vrijwilligers zitten om half één aan de tafel voor de keet. Het is al oktober, maar in de zon is het nog lekker warm dus eet iedereen buiten. “Kijk eens hier”, zegt een van hen, “net geplukt: tuinkers en Oost-Indische kers, allebei lekker op brood.” Op De Groene Oase, een terrein van zo’n vijf hectare, waar van een gekapt populierenbos een voedselbos wordt gemaakt, zit ook Martijn aan zijn boterham.

“Eigenlijk had ik nooit zo veel met de natuur”, bekent hij terwijl hij naar de rest van de groep glimlacht. “Maar ik vind het hier helemaal geweldig. Vroeger was ik vrachtwagenchauffeur. Door de klachten die ik aan de whiplashes na twee ongevallen heb overgehouden, kan ik niet meer met de vrachtwagen rijden. Ik moet mijn inspanningen ook doseren. Te veel doen is niet goed, maar te weinig ook niet. Hier is het perfect, je moet niks en kunt alles.”

Dit is een exclusief artikel...

Abonneer je nu op Buitenleven om verder te lezen.

  • Uit het magazine