Geregisseerd door Marco Niemeijer biedt de film Garden of Life een bijzonder inzicht in het verlies van controle en de kracht van verbondenheid. En dat allemaal weerspiegeld in de tuin waar Leo zo graag is. Het is een intiem en puur portret van een man die zijn laatste dagen doorbrengt te midden van planten en bloemen. Zo krijgt schoonheid en van betekenis zijn ineens een diepere laag.
Leo’s tuin van herinneringen
Leo, een voormalig wereldreiziger, maar in de film vooral een 82-jarige man die worstelt met Alzheimer, wordt een beschouwende tuinman in de herfst van zijn leven. Zijn toevluchtsoord? Zijn achtertuin. Een plaats waar de veranderingen in de natuur parallel lopen met de wisselingen in de natuur om hem heen. De documentaire laat zien hoe de tuin als een metafoor voor zijn herinneringen, gedachten en emoties fungeert, terwijl hij langzaam in ‘zijn’ wereld terugkeert naar het begin van zijn levensreis.
Controleverlies
We zien Leo worstelen met de controle over zijn dagelijks leven, terwijl Alzheimer langzaam en beetje bij beetje grip krijgt op zijn geheugen. Zijn tuin is zijn heiligdom, een ruimte waar hij nog steeds zorgt voor de bloemen en planten en dit kan blijven doen, ondank de afbrokkeling van zijn wereld buiten die tuin. Dit natuurlijke heiligdom symboliseert zijn verlangen naar zijn behoefte om iets te koesteren, iets vast te houden. Zélfs als zijn eigen gedachten beginnen te vervagen. Leo’s tedere behandeling van zijn bloemen en planten illustreert een diepere betekenis: zelfs in tijden van verlies en verwarring, schuilt er schoonheid in het zorgen voor en koesteren van de natuur om ons heen.
Paspoort
Regie: Marco Niemeijer
Jaar: 2017
Duur: 1 uur 12 min
Taal: Nederlands gesproken
Genre: Documentaire
Hier te zien
De film staat niet op de reguliere streamingsdiensten. Je kunt de film bekijken via de Eye Film Player van het Eye Filmmuseum. De film huur je dan voor €3,50 en je kunt de film binnen 48 uur kijken.
Kijk hier vast de trailer van Garden of Life