Je ziet ze steeds vaker: mensen die het hele jaar door zwemmen in de zee of in een meertje. Wat motiveert hen? En is zwemmen in koud water wel gezond? Buitenleven sprak met ervaringsdeskundigen en een arts en ging zelf op winterzwemclinic. “Ik vond de winter nooit leuk. Nu kijk ik ernaar uit!”

Tekst Corine Koolstra Foto’s Tom Coehoorn – ThomasVaer fotografie

 

Daar ga ik. Het water in. Nu zou ik er een heroïsch verhaal van kunnen maken. Dat ik na een warming­-up van jumping jacks en ademhalingsoefeningen vrolijk het ijskoude water van ‘t Joppe bij Leiden inloop bijvoorbeeld. Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat mijn winterzwemclinic bij Carin Gelpke op een voor mij redelijk gunstig moment valt. Carins waterthermometer geeft namelijk nog een krappe 18 °C aan. En toch… Toch is het water verrassend fris. Ik voel dat de kou van het water me omsluit en dat mijn benen beginnen te prikken. “Is dat normaal”, vraag ik aan Carin. Ze knikt geruststellend. “Je zult merken dat de uiteinden van je lichaam, zoals je handen en voeten, kouder worden. Maar je lijf zelf, met daarin de organen, blijft warm. Gewoon rustig blijven doorademen, zoals we net hebben geoefend: vier tellen inademen, zes tellen vasthouden en dan weer zes tellen uitademen.”

 

Dit is een exclusief artikel...

Abonneer je nu op Buitenleven om verder te lezen.

  • Uit het magazine