Makkelijk te onderhouden én exotisch. De cactus (Cactaceae) maakt zijn reputatie helemaal waar. Deze plant komt in verschillende (ongebruikelijke) vormen en maten voor. Een leuke eyecatcher in je tuin dus! De cactus mag dan geschikt zijn voor iedereen -óók mensen zonder groene vingers-, toch is het belangrijk om te weten hoe je de plant het beste verzorgt.

Cactus in de tuin

Met een cactus maak je je tuin of terras een stuk exotischer. Ze kunnen in de tuin in de grond geplaatst worden of in een pot. Maar je kunt ook buiten naar binnen halen door de cactussen in je huis te plaatsen.

De Saguaro cactus (Carnegiea Gigante) zie je vaak in westerns.

Soorten cactussen

Er zijn veel verschillende soorten cactussen. Dit zijn een aantal populaire soorten:

  • De Saguaro (Carnegiea Gigantea). Deze cactus kan erg groot worden en heeft het kenmerkende uiterlijk van een cactus die je kent uit films over het Wilde Westen.
  • De Schijfcactus of Vijgencactus (Opuntia). Deze plant doet zijn naam eer aan: de cactus heeft bladeren in de vorm van platte schijven. In het voorjaar verschijnen er kleurige bloemetjes, waarna er soms vruchten ontstaan.
  • De Lidcactus (Schlumbergera Truncata). De bladeren van deze cactus zijn vrij dun en kunnen lang worden. Vandaar dat deze cactus vaak als hangplant wordt gebruikt.
cactus
Een bloeiende Saguaro (Carnegiea Gigantea).

Hoe moet je een cactus verzorgen?

Cactussen zijn vetplanten. Dit betekent dat ze weinig water nodig hebben en niet goed gedijen bij veel water. In droge periodes zoals de zomer kun je de cactus steeds water geven als de potgrond helemaal droog is. Bij lagere temperaturen is het beter om de grond droog te houden. Zorg bovendien dat je de cactus plaats in een waterdoorlaatbare bodem.

Over het algemeen is een cactus het meest tevreden in direct zonlicht. Sommige soorten kunnen ook schaduw of halfschaduw goed verdragen. Hier lees je meer over de beste plaats voor een cactus in huis.

Schlumbergera Truncata lidcactus
Lidcactus (Schlumbergera Truncata) kan zowel binnen in een pot als buiten in de volle grond staan.

Cactussen in de winter

Cactussen hebben in de winter een rustperiode. Dat betekent dat ze niet of weinig groeien en bijna geen water nodig hebben. Sommige cactussoorten kunnen tegen vorst, zoals bijvoorbeeld de Opuntia en het geslacht Ferocactus. Bijna alle cactussoorten verdragen koude goed, omdat het van oorsprong een woestijnplant is (waar in de nacht de temperatuur behoorlijk kan teruglopen). Plaats de cactus in de winter op een koele, droge en lichte plaats.

Schijfcactus of Vijgencactus (Opuntia)
Schijfcactus of vijgencactus (Opuntia) is winterhard.

Welke cactussen zijn giftig?

Sommige cactussen zijn giftig. Het sap van een Euphorbia is bijvoorbeeld giftig, net als de Koraalcactus (Rhipsalis). Je herkent een giftige cactus aan het witte sap dat ze bij schade verliezen. Mensen kunnen er huiduitslag van krijgen. Als honden en katten of andere huisdieren hierop kauwen, kunnen zij moeite krijgen met ademhalen, gaan kwijlen of diarree krijgen.

Closeup,Of,The,Foliage,Of,The,Brazilian,Cactaceae,Plant,Planted
Lidcactus heeft lang, plat blad en wordt vaak gebruikt als hangplant.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
4.1/5 - (8)