Ine van Mierlo van Keuken en Tuin schrijft over haar (moes)tuin. Deze keer over de veelzijdige courgette.
Onmisbare groente
Een onmisbare groente voor elke moestuinliefhebber is in mijn ogen de courgette. Je kunt de plant voorzaaien in huis en hem later uitpoten in de koude grond. En je hebt er zó veel plezier van in de keuken. Dit jaar was het voor ons spannend of de plantjes het zouden halen. Ze kunnen namelijk in het begin niet zo goed tegen het warme weer en de extreme zon.
Remedie
Onze remedie daarvoor is de planten in een gaatje te poten, zodat het (regen)water in het kuiltje kan blijven staan. Courgetteplanten houden niet van koud water, zet daarom wat gieters klaar of vang regenwater op. Zodra het water op een omgevingstemperatuur komt, giet je het niet over de bladeren en bloemen, maar rondom de steel. Het liefst krijgen ze elke dag een flinke slok.
Konijnenvoer
De courgetteplant beloont je al snel met prachtige bloemen en heel veel courgettes. Veel meer dan je op kunt, heb ik in de praktijk geleerd. Onze konijnen kregen het niet eens op! Dus, wanneer je de groenten al op alle mogelijke manieren hebt bereid – inmaken, geraspt in het zuur, in de pasta, als hartige taart, gegrild of als soep – en zélfs de konijnen een andere kant op kijken, denk dan eens aan de bloemen.
Bloemetjes eten
De bloemen zijn op hun mooist als de courgette net aan zijn ontwikkelingsfase begint. Je kunt de gele bloemetjes rauw eten, maar ook gebakken in olie of gevuld met ricotta zijn ze erg lekker. Tip: haal wel de meeldraden eruit, want die zijn echt heel bitter. Laatst ontdekten we dat het ook heerlijk is om de courgettebloemen in een beslag van bloem, zout en vocht (bier, witte wijn of water) te dopen. Het beslag moet de dikte hebben van een pannenkoekenbeslag en goed om de bloem heen blijven plakken. Superlekker om lauwwarm op te eten!