Prachtig hoor, de herfst, maar wat doe je met die afgevallen bladeren in je tuin? Al dat bladafval is een veelgehoorde ergernis van menig tuinliefhebber. Toch is alles zomaar weggooien zonde! Sta je de volgende keer weer te ploeteren om al dat blad op te ruimen, bekijk dan eens hieronder wat je er nog meer mee kunt doen.

Plantaardig kleed

– Om te beginnen is er goed nieuws: niet al het blad hoeft weg. De bladeren die bijvoorbeeld tussen de struiken en in borders zijn gevallen kun je prima laten liggen. Op deze manier creëer je als het ware een plantaardig kleed, dat de grond beschermt tegen kou en vorst. Let er op dat de laag niet te dik is, want dit zorgt juist voor verstikking. Houd een maximum van tien centimeter aan. Insecten zoeken onder deze laag naar voedsel en bescherming waardoor je de tuin meteen een stuk aantrekkelijker maakt voor vogels en egels.

Egel tussen bladafval

Zelf bladcompost maken

– Maak van je bladafval eenvoudig zelf bladcompost. De bladeren van bijna alle loofbomen worden het makkelijkste omgezet in compost. Blad van uitheemse bomen is minder geschikt. Verzamel het liefst de bladeren in de ochtend, als ze nog vochtig zijn van de dauw. Heb je alleen droge bladeren, spuit ze dan met water nat. Zorg voor een grote plastic (vuilnis)zak waarin je al deze bladeren gooit. Voeg eventueel een handvol kalk toe, om het verteringsproces te versnellen en de zuurtegraad te verlagen. Laat bij een volle zak de lucht eruit, knoop dicht en maak enkele gaatjes in de zak. Zet de zak vervolgens weg en in het volgend voorjaar heb jij je eigen bladcompost.

Bladcompost maken

Bladeren in huis

– Mooie herfstbladeren weggooien is zonde. Selecteer de allermooiste bladeren. Doe ze tussen twee vellen keukenpapier en droog ze vervolgens in een dik boek. Met de gedroogde bladeren kun je vervolgens nog veel creatieve dingen doen. Verzamel lege, glazen potjes en beplak deze met de gedroogde bladeren. Zet een waxinelichtje in het glas en je zelfgemaakte herfstlichtje is klaar. Of doe ze in een mooie fotolijst en hang aan de muur. Hartstikke hip! En wil je het simpel versieren in huis, maak dan met gedroogde bladeren (en eventuele andere vondsten uit de natuur zoals eikels of gedroogde takjes van de lijsterbes) een slinger.

Slinger van bladafvalLichtjes van afval

Fotografie: Shutterstock

Review deze post