Champagnetulband
Voor 18 plakjes
- 300 g bloem
- 1 el bakpoeder
- 300 g witte basterdsuiker
- Snuf zout
- 2 eieren
- 180 ml champagne
- 80 ml melk
- 80 ml zonnebloemolie
- 1 el vanille-extract
Voor de decoratie
- 200 g witte chocolade
- Sprinkles naar keuze
Verder nodig
- Tulbandvorm van 2,4 l
Bereiding
Voeg in een kom bloem, bakpoeder, suiker en zout samen. Roer even met een spatel of garde. In een tweede kom doe je de overige ingrediënten: ei, champagne, melk, zonnebloemolie en vanille-extract. Klop met een garde door elkaar. Voeg de natte ingrediënten toe aan de kom met bloem. Met een spatel meng je het tot een egaal beslag. Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven tulbandvorm. Bak de cake in ongeveer 60 min. op 160 °C (boven- en onderwarmte). Laat de cake volledig afkoelen voor je verdergaat. Smelt twee derde van de chocolade au bain-marie. Eenmaal gesmolten, haal je de kom van de pan en voeg je de rest van de chocolade toe; roer door tot deze is gesmolten. Giet de chocolade over de tulband. Decoreer met sprinkles. Goed verpakt buiten de koelkast vier tot vijf dagen houdbaar.
Zelf chocoladeletters maken
Voor 3 letters
- 300 g chocolade, smaak naar keuze
- 90 g ongezouten roomboter
- Decoratie naar keuze
Bereiding
Smelt twee derde van de chocolade au bain-marie. Eenmaal gesmolten haal je de kom van de pan en voeg je de rest van de chocolade toe. Blijf regelmatig roeren tot alle chocolade is gesmolten. Terwijl de chocolade smelt, kun je de boter in een paar minuten zeer romig kloppen. Voeg hier de gesmolten chocolade aan toe en meng goed. Doe de chocolade in een spuitzak met stervormige spuitmond. Neem een vel bakpapier (of chocoladeletterdoosje) waarop je de letters spuit. Om hetzelfde soort patroon als op de foto te krijgen, doe je het volgende: houd de spuitzak een beetje schuin en iets boven het oppervlak. Spuit een toefje terwijl je de spuitzak iets optilt, stop met knijpen in de spuitzak terwijl je hem weer naar het oppervlak brengt in de richting waar je heen wilt. Dit herhaal je steeds, maar je begint op het stukje waar je bent geëindigd. Het is niet moeilijk, en oefening baart kunst. Na het spuiten van de letter kun je deze gelijk decoreren met kruidnoten, strooigoed en meer lekkers. Laat de letters uitharden. In een luchtdichte verpakking buiten de koelkast een maand houdbaar
Rendier hazelnootbrownies
Voor 12 personen
- 60 g ongezouten roomboter
- 150 g fijne kristalsuiker
- 75 g donkerbruine basterdsuiker
- 125 g pure chocolade
- 1 el stroop (pannenkoekenstroop)
- 2 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 100 g bloem
- 20 g cacaopoeder
- 1 tl bakpoeder
- 100 g hazelnoten, fijngehakt
Voor de decoratie
- Suikeroogjes
- Rode M&M’s
- Pretzels
- 30 g melkchocolade
Verder nodig
- Bakvorm 20×20 cm
Bereiding
Doe de boter, beide soorten suiker, chocolade en stroop in een pannetje. Zet het op een laag vuur en roer door tot de boter en chocolade zijn gesmolten. De suiker hoeft niet te smelten. Laat het mengsel afkoelen. Kamertemperatuur is goed, maar lauwwarm mag ook. Klop ondertussen de eieren en het vanille-extract luchtig. Voeg het chocolademengsel toe en mix op een lage snelheid tot een egaal mengsel. Voeg bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe. Mix wederom op een lage stand tot de ingrediënten zijn opgenomen. Spatel als laatste de hazelnoten erdoor. Giet het beslag in een met bakpapier beklede vorm van 20×20 cm en spreid gelijkmatig uit. Bak de brownie in 25 min. op 190 °C (boven- en onderwarmte). De bovenkant ziet er droog uit na het bakken, maar vanbinnen is de brownie nog lekker zacht en smeuïg. Laat de brownie volledig in de vorm afkoelen voordat je hem er uithaalt en in
12 stukken snijdt. Smelt chocolade om de decoraties mee vast te plakken. Geef elke brownie een rode neus, twee oogjes en een gewei van pretzel. In een afgesloten verpakking buiten de koelkast vier dagen houdbaar.
Gingerbread cookies
Voor 40 middelgrote koekjes
- 225 g ongezouten roomboter
- 160 g donkerbruine basterdsuiker
- 160 g stroop (pannenkoekenstroop)
- 1 ei
- 1 eidooier
- 500 g bloem
- Snuf zout
- 3 el gingerbreadkruiden
Bereiding
Meng de boter, basterdsuiker en stroop tot een romig mengsel. Voeg het ei toe en mix tot alles is opgenomen. Meng de bloem, gingerbreadkruiden en het zout in een aparte kom. Voeg toe aan de rest en kneed tot een stevig koekdeeg. Het deeg blijft door de stroop nog een beetje zacht en kan nog wat plakken, dat is prima. Laat het deeg minimaal 4 uur rusten voordat je koekjes gaat uitsteken. Rol na het rusten het deeg tot ongeveer 5 mm dikte uit op een met bloem bestoven werkblad. Steek de figuren die je wilt uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in ongeveer 16 min. op 160 °C (boven- en onderwarmte). Wil je de koekjes decoreren? Dat kan met royal icing zoals op de foto, maar je kunt ook gesmolten chocolade gebruiken. In een trommel buiten de koelkast minimaal drie weken houdbaar.
Zelf gingerbreadkruiden en royal icing maken
Gingerbreadkruiden, een potje vol
- 2 el gember
- 2 el kaneel
- 1 el nootmuskaat
- 1 el kruidnagel
Bereiding
Doe alle specerijen bij elkaar in een kom en roer goed door. Je kunt het mengsel in een potje net zo lang bewaren als het minst houdbare ingrediënt van het lijstje.
Royal icing, zo’n 30 koekjes
- 400 g poedersuiker
- 60 ml water
- 10 g eiwitpoeder
Bereiding
Doe alle ingrediënten in een kom en mix tot een mooi glazuur. Voor het decoreren van koekjes maakt Laura graag gebruik van 20 sec. icing. Voeg daarvoor wat extra water toe om de icing dunner te maken. De hoeveelheid water verschilt per keer. De juiste consistentie herken je zo: neem een lepeltje icing uit de kom dat je gelijk weer teruggiet. Kijk goed naar het oppervlak, de bedoeling is dat het in zo’n 20 sec. weer egaal is. Duurt het langer? Dan moet je nog wat meer water toevoegen. Ga zo door tot de juiste consistentie is bereikt.
In de keuken met Laura
Wat is je favoriete bakrecept van deze feestdagen?
Ik bak altijd ieder jaar minimaal één keer gingerbread koekjes, daar gaat het huis ook zo lekker naar ruiken.
Wat doe je met alle gerechten die je maakt, zelf opeten?
Ik heb heel veel lieve vrienden en familie die met alle liefde bij mijn testpanel horen. Ik proef natuurlijk wel van alles een stukje, maar de rest geef ik allemaal weg.
Wat staat er deze kerst bij jou op tafel?
We gaan met een pizzarette aan de slag, dus alles voor het maken van kleine pizza’s. Een lekker uitgebreid kerstontbijt staat ook op de planning, maar verder heb ik nog geen enkel idee.
Heb je de ultieme tip voor iedereen die ‘moet’ koken/bakken deze feestdagen?
Bereid alles voor wat je kunt voorbereiden, dat maakt het kerstdiner zoveel fijner. En nog beter: als er dan visite is, hoef je niet de hele tijd in de keuken te staan.