Soorten dahlia’s
Wil je een dahlia gaan kopen? Dan is er meer dan genoeg keus. Er zijn tal van soorten. We sommen drie opvallende dahliasoorten voor je op:
- Cactus- en semi-cactusdahlia’s staan bekend om hun stekelige bladeren (die deels opgerold zijn). De naam zegt het al: deze plant heeft iets weg van een cactus. Deze dahlia’s zijn bontgekleurd en vallen daardoor echt op.
- Decoratieve dahlia’s hebben wel iets weg van de cactusdahlia, maar hun bloemen zijn net wat meer gevuld. De blaadjes zijn groter en een beetje gegolfd. De ideale soort als je op zoek bent naar een opvallende dahlia.
- Halskraagdahlia’s hebben vaak tweekleurige bloemen met grotere bladeren. Ze hebben een ‘kraagje’ van kleinere, witte blaadjes om de hals.
Lang plezier van je dahlia’s
Dahlia’s bloeien rijk en lang, tot ver in oktober. De eerste bloemen pluk je meestal in de zomer. Wil je al eerder genieten van deze bloemenpracht? Start dan met opkweken in een pot. Dat kan vanaf begin maart bijvoorbeeld in je schuur, bij een constante temperatuur van zo’n 10 °C. Stop de knol in een pot en zorg ervoor dat die in het licht staat. Je dahlia’s zullen na overplanten in mei eerder tot bloei komen.
Is een dahlia een vaste plant?
In principe kan je dahlia de winter overleven, maar…. Dan moet je ‘m in de winter wel binnen zetten. Winterhard is ‘ie namelijk niet.
Kun je dahlia’s in de grond laten zitten?
Bij een milde winter kun je het er best op wagen, maar als je zeker wilt zijn van weer een vrolijke bloeier in je tuin, neem dan het zekere voor het onzekere.
Kan een dahlia in de volle zon?
Jazeker, dahlia’s zijn echte zonliefhebber. Ze staan het liefst in de volle zon, maar wat schaduw kunnen ze wel verdragen. Let op: het zijn niet alleen zon-, maar ook waterliefhebbers. Bovendien groeit deze plant het beste op een goed bemeste, voedzame en doorlatende grond.
Hoe plant je een dahlia?
Vanaf half mei (als de vorst zeker verdwenen is), kun je de dahlia planten. Een stappenplan:
- Zet de knollen een paar uur voordat je ze plant in een bak met water. Zo kunnen ze zich volzuigen met water
- Maak een gat van 2 tot 5 centimeter diep en plant hierin de knol. Het steeltje van de oude bloem laat je naar boven wijzen. Hoe eerder je ze in de tuin zet, hoe dieper je moet planten. Het is de kunst om ze zo diep te planten dat de knollen het zonlicht door de aarde heen voelen
- Zaai de knollen op zo’n 40 tot 50 centimeter van elkaar. Zo heeft elke plant genoeg ruimte om te groeien
- Geef je planten tot slot genoeg water, voor een vliegende start
Hoe moet je een dahlia verzorgen?
Dahlia’s hebben genoeg water nodig, zeker bij lange en droge periodes. Vooral een groot exemplaar is in volle bloei erg dorstig. Let wel op dat de plant geen natte ‘voeten’ heeft. Vergeet ook niet de uitgebloeide bloemen te verwijderen (of ze eerder te plukken voor een mooi boeket). Zo maak je ruimte voor nieuwe bloei.
Dahlia’s en slakken
Niet alleen mensen zijn dol op dahlia’s, ook slakken vinden het een heerlijk hapje. In dit artikel geven wij je tips om de slakken geen kans te geven.
Dahlia's plukken
Bezoek een Dahlia pluktuin
Bloeien er geen dahlia’s in je tuin of vind je het zonde om de bloemen te plukken? Gelukkig zijn er verspreid over Nederland talloze pluktuinen waar je zelf de mooiste boeketten kunt samenstellen. We sommen er drie voor je op:
- Dahlia’s en andere mooie nazomerbloemen vind je volop bij Pluktuin Stoutenburg, onder Hoevelaken.
- Bloemboerderij BloemenC in Marknesse heeft dahlia’s in uiteenlopende kleuren.
- Bloembedden vol met onder meer dahlia’s worden duurzaam geteeld bij Pluktuin de Bosrand in Wageningen.
Wil je je eigen pluktuin starten, dan vind je hier nuttige tips.