Onze tuinen en struiken zitten er vol mee: rupsen van de buxusmot. De buxusmot rukt op en komt inmiddels in bijna heel Nederland voor. Voldoende natuurlijke vijanden lijkt het toverwoord om deze nachtvlinder in toom te houden. Hoe kun je de buxusmot zo dier- en natuurvriendelijk mogelijk bestrijden?

Buxusrups in je tuin

De nachtvlinders uit Azië leggen eitjes in de buxus. De rupsen eten zich vervolgens vol aan de plant en gaan zich er ook weer in verpoppen. De naam buxusmot (Cydalima perspectalis) geldt dan ook zowel voor de nachtvlinder als de rups. De buxus kan heel wat hebben, maar jaar na jaar kaalgevreten worden doet de struik niet goed. Controleer daarom meerdere keren per jaar de buxusstruik, vooral in de periode tussen april en oktober.

Rond eind mei, begin juni veranderen de rupsen in buxusmotten

Levenscycli buxusmot

De rups loopt verschillende levenscycli door:

  • Eind mei, juni: de jonge rupsen veranderen in motten
  • Augustus: de rupsen (voortgekomen uit de motten die enkele weken eerder eitjes legden) zijn volgroeid
  • September: de rupsen veranderen in motten
  • Oktober: de rupsen (die voortkomen uit de motten van september) eten van de buxus tot oktober en gaan daarna in winterslaap

Controleren op de buxusrups

De buxusrups kun je het hele jaar door aantreffen in je struik. De buxus heeft een groot herstelvermogen, maar als hij jaar na jaar wordt aangevreten, is hij hier natuurlijk niet tegen opgewassen. Daarom is het aan te raden een aantal keer per jaar je struik(en) grondig te controleren. Met name in de maanden april, mei, juli, augustus, september en oktober. De rups loopt verschillende levenscycli door:

  • Eind mei, juni: de jonge rupsen veranderen in motten
  • Augustus: de rupsen (voortgekomen uit de motten die enkele weken eerder eitjes legden) zijn in augustus volgroeid
  • September: de rupsen veranderen in motten
  • Oktober: de rupsen (die voortkomen uit de motten van september) eten van de buxus tot oktober en gaan daarna in winterslaap

De rups verandert in iedere fase van kleur. In het begin is de rups geel, later wordt hij groener met zwarte/bruine strepen en stippen. Spinsels op de bladeren van de buxus zijn ook een teken dat de rups actief is in je struik.

Een busuxmot doorloopt verschillende fases

Vogels eten de rupsen

Vogels hebben de buxusrups als snack ontdekt, zoals kwikstaarten en koolmezen. Massaal zitten ze dan ook op struiken om de rupsen eruit te pikken. Gebruik daarom geen gif om de buxusmot te bestrijden! Dat doodt ook andere dieren zoals bijen, lieveheersbeestjes en vlinders. Koolmezen zijn gek op de rupsen en voeden ze aan hun jongen, tot wel honderden per dag. Goed om te weten: uit onderzoek blijkt dat de grote mezensterfte niet komt door het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen tegen te buxusmot. Gedacht werd dat de mezensterfte veroorzaakt werd door dit gif en hun jongen eraan doodgingen, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Desondanks is het natuurlijk diervriendelijker om geen gif in te zetten tegen de buxusmot.

Een natuurlijke manier van bestrijden is de rupsen er met de hand uit te halen en spinsels weg te knippen
Een natuurlijke manier van bestrijden is de rupsen er met de hand uit te halen en spinsels weg te knippen

 Tips om de buxusmot natuurlijk te bestrijden

  • Haal de rupsen met de hand weg en knip spinsels eruit. Vergeet de pop niet ook mee te nemen. Gooi de rupsen niet los in de groenbak, want hiermee kun je de tuin van de buren besmetten. Zorg dat het afval in een goed gesloten afvalzak zit. Zo voorkom je dat de rupsen toch naar buiten weten te glippen.
  • Hang op meerdere plekken in en om de tuin vogelhuisjes op. Zo verwelkom je vogels als de koolmees in je tuin. Leggen ze een nestje, dan is de kans groot dat deze natuurlijke vijand de buxusrupsen voert aan de jongen.
  • Plaats feromoonvallen. In zo’n feromoonval plaats je een lokmiddel: een capsule met het vrouwelijk feromoon van de buxusmot. Hier komen mannelijke motten op af. Als je de val op tijd ophangt, kun je de mannetjes opvangen vanaf het moment dat ze uitkomen. Als ze niet de kans hebben gehad om te bevruchten, blijven de aanwezige vrouwelijke motten onbevrucht achter. Geen eitjes betekent ook geen rupsen.
  • Bespuit je struik(en) wekelijks met de hogedrukspuit (als je geen feromoonvallen gebruikt). Een intensief klusje, maar het werkt. Pas dit toe in de maanden waarin de buxusrups actief is: april, mei, juli, augustus, september en oktober.
  • Volwassen buxusmotten komen af op kunstlicht, dus ook op tuinverlichting. Het is lastig tijdens zwoele zomeravonden, maar vermijd tuinverlichting in de periode dat de buxusmot actief is om ze niet aan te trekken.
  • Is bestrijding niet mogelijk of werkt het niet (goed)? Verwijder dan de kern van de buxus. Knip de aangetaste takken weg als de verpopping is begonnen. Gooi de takken, inclusief rupsen en spinsels, weg. Zorg ook hier dat je het afvoert in goed gesloten afvalzakken.
  • Is er niets meer over van je buxus of ben je het vechten tegen de rups zat? Dan lijkt het een goed moment om een mooie vervanger in de tuin te zeggen. Bekijk hier zes vervangers voor de buxus.

Meer over de buxusmot

Hoe is de buxusmot ooit zo’n plaag geworden in ons land? En waar komen de diertjes vandaan? Dit en meer lees je in het artikel ‘Geduld voor een goede balans’, een uitgebreid verhaal over de buxusmot, in samenwerking met de Vlinderstichting. Daarbij uiteraard ook praktische tips over het bestrijden ervan op een natuurlijke manier.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

 

 Wat als niets helpt tegen de buxusmot?

Werken deze vormen van bestrijding niet? Verwijder dan de kern van de buxus. Knip de aangetaste takken weg als de verpopping is begonnen. Gooi de takken weg, inclusief de rupsen en spinsels. En wederom in goed gesloten afvalzakken. Is er echt niks meer over van je buxus of wil je de strijdbijl begraven? Dan zijn er natuurlijk ook mooie vervangers voor deze struik.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (32)