Vóór de langste dag van het jaar snoei je de hagen een stuk terug. Op die manier lopen ze weer mooi vol uit. Maar wist je dat je ook veel zomer- en herfstbloeiende vaste planten kunt terug knippen in deze periode? Deze Chelsea chop verlengt de bloei en zorgt voor mooie, bossige planten.

Doe de Chelsea chop

In Groot-Brittannië is het een begrip: ‘Doing the Chelsea chop’. Veel kwekers presenteren hun planten tijdens de jaarlijkse Britse Chelsea Flower Show in mei liever vol en bossig, dan lang en pierig, zoals jonge zonnehoedjes en vlambloemen van nature groeien. Daarvoor halveren ze de planten een paar weken voor de show. Dankzij licht en ruimte lopen de planten snel weer uit en zien ze er op het schap een stuk stoerder uit. En dat verkoopt nu eenmaal beter. Het gevolg in de tuin: de planten bloeien wat later, compacter én uitbundiger, zij het met wat kleinere bloemen. En: ze vallen minder snel om.

Doe de Chelsea chop en geniet langer van de vaste planten in je tuin – Tuinieren met Buitenleven

De Morgan Stanley Garden tijdens de RHS Chelsea Flower Show 2019. Een mix van planten en architectuur.

Vaste planten snoeien

Inmiddels is het in Groot-Brittannië een goede tuintraditie: als de Chelsea Flower Show is afgelopen, is het tijd om ook de vaste planten in de tuin te choppen. Planten die zich hier bij uitstek voor lenen zijn het rijkbloeiende duizendblad (Achillea), zonnekruid (Helenium), vlambloem (Phlox), rode zonnehoed (Echinacea purpurea), aster, zonnehoed (Rudbeckia) en kattenkruid (Nepeta).

Doe de Chelsea chop en geniet langer van de vaste planten in je tuin – Tuinieren met Buitenleven

De vlambloem (Phlox paniculata) leent zich ook om flink te snoeien.

Zo doe je zelf de Chelsea chop

Het is spannend om met je snoeischaar door die mooie, volle border te gaan. Maar probeer het gewoon eens uit: knip verschillende vaste planten met een derde of de helft terug. Zijn de pollen van bijvoorbeeld vlambloem groot, overweeg dan om alleen het voorste deel af te knippen en de rest te laten staan. Zo spreid je de bloeitijd. Heb je van een soort meerdere planten staan, laat dan een deel verder bloeien en knip de rest af. Zo geniet je een zomerlang van je favoriete bloemen.

Vrouwenmantel (Alchemilla mollis) is de perfecte plant om te choppen.

Maak er stekken van

Heb je tijd over? Maak dan stekken van de (gezonde) afgeknipte stelen. Knip de steel op in stukken van tien centimeter. Verwijder eventuele bloemknoppen en laat maximaal twee blaadjes bovenaan de steel zitten. Halveer deze, om verdamping te voorkomen. Duw de stelen in potjes met stekgrond en zet ze weg op een schaduwrijk plekje. Geef regelmatig water. Met een beetje geluk lopen ze uit en kun je de stekken aan het einde van de zomer uitplanten. Hoe je stekt, lees je hier.

Doe de Chelsea chop en geniet langer van de vaste planten in je tuin – Tuinieren met Buitenleven

Zonnekruid (Helenium ‘Moerheim Beauty’) en zonnehoed (Rudbeckia fulgida ‘Goldsturn’) lenen zich goed voor de Chelsea chop, de planten nemen toe in volume en bloeien rijker.

Nog meer planten om te choppen

Wie de smaak te pakken heeft, kan eigenlijk op best veel zomer- en herfstbloeiers de Chelsea chop toepassen. Denk bijvoorbeeld ook aan vrouwenmantel (Alchemilla mollis), gewone ereprijs (Veronicastrum) en hoge sedumsoorten als ‘Herbstfreude’. Als je ze knipt net voor het moment dat ze gaan bloeien, stel je de bloeitijd het langst uit.

4.3/5 - (3)