Ben jij iemand die planten te eenvoudig laat sterven, maar wil je wel graag je eigen urban jungle? Kies dan voor een drakenbloedboom, in het speciaal de Dracaena marginata. Dit is een makkelijke kamerplant en daarom zeer geschikt voor beginners. Deze planten zijn eenvoudig te onderhouden en vragen niet veel van je. Lees meer over de verzorging, stekken, het gevaar voor katten en wat te doen bij bruine punten.

Verzorging van je Dracaena marginata

De drakenbloedboom is om verschillende redenen een makkelijke kamerplant. Veel water heeft ‘ie niet nodig: liever te weinig dan te veel. Laat de bovenste paar centimeter van de grond daarom goed uitdrogen voor je de plant opnieuw bewatert. Dit kun je makkelijk testen door je vinger in de aarde te steken. Houd de temperatuur in huis tussen de 18 en 25 °C en zorg ervoor dat het in de winter niet kouder wordt dan 15 °C. In de zomer, als je plant een groeispurt krijgt, kun je haar wat extra plantenvoeding geven, maar zelfs dat is niet per se nodig. De drakenbloedboom is overigens een langzame groeier, daarom hoef je hem maar eens per twee jaar te verpotten.

Je drakenbloedboom zal het op heel veel verschillende plekken uitstekend doen.

Mijn drakenbloedboom heeft bruine bladpunten, wat nu?

Tot je eigen frustratie worden de bladeren van je huisplanten soms snel geel of bruin. Of nog erger: ze laten bladeren vallen. Het blad van de Dracaena is daarentegen zeer volhardend. Het blijft over het algemeen groen en valt niet af, op de onderste bladeren na. De kamerplant heeft voor deze groene kleur niet heel veel licht nodig. Van een keuken op het zuiden tot een slaapkamer met weinig licht: de Dracaena marginata doet het op veel verschillende locaties met diverse lichtbronnen uitstekend. Let wel: te veel direct zonlicht kan de bladeren beschadigen. Dracaena is een makkelijke kamerplant, maar het kan toch gebeuren dat jouw drakenbloedboom bruine bladpunten krijgt. Dit gebeurt als hij te dicht bij de verwarming staat. Ook kan het zijn dat je de plant te veel water geeft. Bij te weinig water gaan de bladeren juist krullen.

Kleurrijke variant Dracaena marginata cv. ‘Tricolor Rainbow’.

Stek je drakenbloedboom eenvoudig

Het stekken van deze kamerplant is geen hogere wiskunde. Wel heb je veel geduld nodig, want het kan even duren voor de stek wortelt. Voor het hoogste succespercentage stek je in de lente of de zomer, wanneer het licht en warm is. De moederplant zal op de plek waar je hebt geknipt weer een nieuwe scheut krijgen, maar dit kan even duren. De drakenbloedboom is een langzame groeier. Zo stek je de Dracaena:

  • Knip een vertakking af die uit de hoofdstam groeit en verwijder een derde van de onderste bladeren van deze vertakking.
  • Laat deze top wortelen door hem op de vensterbank in een glas water te zetten.
  • Na enkele weken zullen er wortels verschijnen. Pot de stek dan op en houd de grond lichtvochtig.
Wanneer je stek wortels heeft geschoten, kun je hem in een pot grond zetten.

Is de Dracaena marginata giftig voor katten?

Ja, de drakenbloedboom is giftig voor dieren. Veel planten zijn giftig voor huisdieren als ze deze opeten. Hier hebben dieren vaak voelsprieten voor, veelal weten ze van nature wat ze wel en niet kunnen eten. Toch kan het zijn dat jouw kat of hond een hapje van de drakenbloedboom neemt. Helaas is Dracaena marginata dus giftig en kan je huisdier er ziek van worden. Het zal er niet aan doodgaan, toch is het aan te raden om een dierenarts in te schakelen.

Op zoek naar een andere makkelijke kamerplant? Probeer de Monstera of gatenplant eens, een populaire plant die zorgt voor een gezond klimaat in huis.

Pas op dat je kat niet eet van de Dracaena, hij is giftig.

Meer inspiratie

Lees elke week nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account of wordt (online) abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
Maak een account en krijg 3 tijdschriftartikelen gratis

Deel deze pagina

3.7/5 - (12)