De droomtuin. Een breed begrip en voor iedereen natuurlijk anders. Je eigen droomtuin realiseren is een proces en begint met het opdoen van inspiratie. Neem nu het uitzoeken van welk type tuin je graag wilt. Dit uitvogelen is ook onderdeel van het proces en zal het makkelijker maken om straks al je ideeën te bundelen tot een daadwerkelijke tuin. Maar welk type tuinen zijn er nou eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen van deze tuinen? 

De groene tuin

De groene tuin biedt ieder huishouden het gevoel dat ze midden in de natuur zitten. Bij een groene tuin kun je denken bomen, diverse snoeivormen, mooie beplanting en natuurlijk genoeg gras. Hoe fijn zou het zijn om vanaf een knus terras uit te kijken op een tuin die leven uitstraalt? Een tuin waar vogeltjes met alle liefde langskomen en waar bijen graag de planten komen bestuiven.

De moderne groene tuin bestaat vaak uit een klein terras waar je gezellig met familie en vrienden terecht kunt voor een borrel. Vaak omvangt het terras ongeveer een derde van de tuin. Maak van het terras een heerlijke zitplek. Plaats er leuke tuinbanken op en maak de inrichting compleet met kleurrijke kussens. Je hoeft niet alleen aan groene beplanting te denken maar je kunt ook gaan voor wat modieuze mint of bosgroene kussens. Zo matched je inrichting ook nog eens bij de rest van de tuin. Ongeveer twee derde van de groene tuin bestaat uit een groene oase. Creëer om het terras heen een mooie border vol met vaste bloemen en scheidt het terras op een groene manier af van de rest van de tuin. Heb je nog wat extra ruimte over? Plant dan een appelboom en pluk de vruchten van je tuin. Nu heb je alle ingrediënten om je eigen groene oase te creëren. 

De kleine tuin

Een stadstuin is meestal klein. Er wordt daarom veel gewerkt met vijvers en spiegels om de ruimte groter te laten lijken. Verder vraagt een kleine tuin om creatieve oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan muurbegroeiing om een tuin er mooi groen uit te laten zien.

Focus je met de inrichting van je tuin vooral op het groter, en overzichtelijker laten lijken van de ruimte. Je wil dus niet gaan voor een rommelige inrichting. Dit betekent dat je van tevoren rekening moet houden met de functie van je tuin. Wil je er gewoon heerlijk kunnen ontspannen en gezellig borrelen, heb je groene vingers of moet het een speelparadijs worden voor de kleine? 

Voordat je begint met het inrichten is het handig om te weten op welke plek de zon het meest schijnt. Op deze plek wil je natuurlijk je terras hebben. Door de tuin op te splitsen in een terras en groen gebied, heb je meer overzicht op de tuin. Leg de basis voor je terras met grote tegels. De grote tegels laten je terras groter lijken en hebben een moderne, frisse look. Rust het terras uit met een leuke bistroset en geniet urenlang van het mooie weer. Decoreer met wat leuke beplanting in de uiterste hoeken van het terras. Plaats niet té veel planten kort op elkaar, dit kan er rommelig uitzien. 

Het is goed om het terras af te bakenen van de rest van de tuin. Dit kun je doen door middel van wandelpaden of een hogere heg. Het voordeel aan een hogere heg is dat je niet precies kunt zien wat er achter schuilt. Zo neem je wat overzichtelijkheid weg maar kun je knusse hoekjes creëren én de tuin groter laten lijken. Blijf in de inrichting en decoratie van je tuin vooral weg van felle kleuren. Rustige kleuren zoals zwart, wit, grijs en beige houden rust in je compacte stadstuin. 

De onderhoudsarme tuin

Het tegenovergestelde van de groene tuin; de onderhoudsarme tuin. Veel mensen willen niet dagelijks of wekelijks bezig zijn met de tuin. Dit is natuurlijk best tijdrovend. De onderhoudsarme tuin bestaat voornamelijk uit onderhoudsvriendelijke bestrating, makkelijke planten en simpel schoon te maken tuinmeubelen.

Begin met het uitstippelen van het terras. Waar in de tuin kom je straks om te ontspannen of te genieten van het gezelschap van bekenden? Omdat een groot deel van de onderhoudsarme tuin bestraat is, is het leuk dat je terras er iets anders uit komt te zien. Denk aan een houten verhoging om je terras er uit te laten springen. Een goede tegelkeuze voor je tuin is graniet of basalt. Door zijn dichte structuur zul je minimale algengroei ervaren en hoef je dus niet te schrobben.

Een tuin zonder enige beplanting is natuurlijk geen tuin. Kies planten uit waar je weinig aan hoeft te doen. Neem bijvoorbeeld bamboe. Bamboe hoef je maar één keer per jaar te snoeien en neemt dus weinig tijd in beslag. Om je terras af te maken kun je denken aan een leuke wicker tuinset. Dit vlechtwerk vergt weinig onderhoud en geeft je tuin een modieuze look. Maak het geheel af met een praktische vuurkorf of heater. Zo kun je urenlang in de tuin zitten, zowel in de koude- als warme jaargetijden!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kees Smit.