Met droogtebestendige planten hoef je je geen zorgen te maken als de komende zomer weer warm en droog wordt. Ze zijn aan weinig water gewend en kunnen makkelijk op rantsoen. We kijken hier naar de mooiste tuinplanten die hittebestendig zijn én met weinig water genoegen nemen.

Tekst en foto’s Modeste Herwig

Sterke zonaanbidders

Je denkt misschien dat er in een droge tuin niet veel zal groeien. Maar zo’n tuin biedt juist veel mogelijkheden, vooral als er genoeg zon is. Droge grond is bijvoorbeeld ideaal voor een kleurrijke border met een mediterrane uitstraling. Planten die van nature in het Middellandse Zeegebied groeien, zoals lavendel, zijn al helemaal aangepast aan droogte en hitte. Je herkent ze aan het blauwgroene of grijsgroene blad, zacht behaard of met een beschermend waslaagje om verdamping via de bladeren tegen te gaan. Deze soorten laten al zien dat ze helemaal voorbereid zijn op een hete zomer, je hoeft ze echt geen water te geven. Na de zeer warme en droge zomers van de afgelopen tijd, met nauwelijks regen, zag je al welke planten het best droogte kunnen verdragen. Dat waren onder andere kaasjeskruid (Malva), ijzerhard (Verbena) en vlinderstruik (Buddleja), maar ook bijvoorbeeld zuurbes (Berberis) en rozen die goed zijn aangeslagen. Kies je de juiste planten, dan is er dus zeker een fraaie, droogtebestendige beplanting te ontwerpen die je niet hoeft te sproeien. Je plant deze doorzetters in droge zandgrond, verhoogde plantvakken of bijvoorbeeld op een helling.

Spoorbloem zaait zich rijkelijk uit op droge stapelmuurtjes en in het grind.

Tip

De grond in een droge tuin zal meestal uit zand bestaan. Als je de grond verbetert, heb je meer keuze aan planten. Je laat de grond beter vocht vasthouden door humus toe te voegen. Humusrijk materiaal zoals compost en bladaarde werkt als een spons en houdt vocht veel beter vast dan zand. Strooi daarom jaarlijks een laagje tussen de planten. Daarnaast is het afdekken van de bodem belangrijk om de verdamping te beperken. Dit kan met een mulchlaag van compost, houtsnippers, boomschors, grind of split.

Gravelgarden

Een grindtuin of gravel garden is een mooie oplossing voor een zonnige tuin met droge grond, waar ‘gewone’ borderplanten niet goed groeien en het gazon in de zomer bruin wordt. Een groot gedeelte van de grond dek je af met een minimaal 5 cm dikke laag grind of split om verdamping uit de bodem te beperken. Gebruik hierbij geen anti-worteldoek. Veel planten zaaien zich namelijk uit in het grind en zo houdt de beplanting zichzelf in stand. In een grindtuin wordt in principe geen water gegeven, de planten moeten zichzelf zien te redden. De tuin heeft wel veel zon nodig en er moet goed doorlatende, vrij arme grond zijn. Geschikte soorten voor een gravel garden zijn bijvoorbeeld wolfsmelk, zuurbes, blauwe distel, venkel, kattenkruid, palmlelie en kruiden zoals tijm en salie.

Blauwe distel, Eryngium x zabelii 'Jos Eijking'.

Plant- en zaaitijd

Droogtebestendige planten zet je het best in het voorjaar (april-mei) in de grond. Omdat het dan al wat warmer wordt, zullen ze meteen gaan groeien. Probeer ook eens in april-mei eenjarigen te zaaien: slaapbol (Papaver somniferum), gipskruid (Gypsophila) en cosmea (Cosmos bipinnatus) bijvoorbeeld kunnen prima tegen droogte. De bloeitijd verschilt per soort, maar de meeste droogtebestendige planten bloeien in de zomer.

Op een droge en zonnige plek zal venkel Foeniculum vulgare 'Giant Bronze' zich helemaal thuisvoelen.

Volle grond of pot?

Alle planten die droogtebestendig zijn, groeien ook prima in een pot. De wortelkluit droogt eerder uit in een pot dan in de volle grond, maar dat zal deze soorten niet deren. De pot moet wel gaten in de bodem hebben, zodat het water goed kan weglopen. Heel mooi in een pot zijn vooral lavendel, lage cultivars van de vlinderstruik, prachtkaars (Gaura), kattenkruid (Nepeta) en palmlelie.

 

Lavendel Lavandula angustifolia 'Hidcote'.
Glansschildvaren (Polystichum polyblepharum) is geschikt voor een droge plek in de (half) schaduw.
Glansschildvaren (Polystichum polyblepharum) is geschikt voor een droge plek in de (half) schaduw.

Verzorging

Droogtebestendige planten hoef je in principe geen water te geven. Als je de planten net in de grond gezet hebt, willen ze wel graag wat extra water; zo geef je ze een goede start. Te natte grond is slecht, want daar kunnen de wortels van droogtebestendige planten vaak slecht tegen. Bij strenge vorst kun je de planten afdekken met een laag, droog blad.

Lindheimers prachtkaars Gaura lindheimeri 'Whirling Butterflies'.

Snoeien

Knip van de vaste planten in het vroege voorjaar (maart) alle stengels af. De plant loopt vanuit de wortels weer uit zodra het iets warmer wordt. De bloeiende planten kun je na de bloei terugknippen, ze gaan dan vaak nog een tweede keer bloeien.

Planten voor een droge, zonnige plek

  • Zachte acanthus (Acanthus mollis)
  • Gele kamille (Anthemis)
  • Alsem (Artemisia)
  • Vlinderstruik (Buddleja)
  • Meisjesogen (Coreopsis)
  • Brem (Cytisus)
  • Kogeldistel (Echinops)
  • Blauwe distel (Eryngium)
  • Wolfsmelk (Euphorbia)
  • Venkel (Foeniculum)
  • Hertshooi (Hypericum)
  • Baardiris (Iris Germanica)
  • Vuurpijl (Kniphofia)
  • Struiklavatera (Lavatera)
  • Kaasjeskruid (Malva)
  • Kattenkruid (Nepeta)
  • Marjolein (Origanum)
  • Russische salie (Perovskia atriplicifolia)
  • Heesterganzerik (Potentilla fruticosa)
  • Heiligenbloem (Santolina)
  • Toorts (Verbascum)
  • IJzerhard (Verbena)
  • Palmlelie (Yucca)
Amerikaanse sering Ceanothus 'Concha'.

De vijf mooiste soorten

  1. Spoorbloem (Centranthus ruber). Kleine roze bloemen in luchtige pluimen en grijsgroen blad. Een zeer uitbundige bloeier, groeit ook op stapelmuurtjes. ‘Albus’ bloeit wit, ‘Coccineus’ heeft donkerder rozerode bloemen. Zaait zich rijkelijk uit. Volle zon, hoogte 50-75 cm, bloei mei-juli
  2. Lindheimers prachtkaars Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’. Een luchtige, sierlijke plant met witte bloemen die als vlindertjes aan de dunne stengels zitten. ‘Rosy Jane’ is lichtroze met wit, ‘Short Form’ blijft lager. Eind augustus tot 20 cm terugknippen voor herbloei. Volle zon, hoogte 75-100 cm, bloei juli-oktober
  3. Lavendel Lavandula angustifolia ‘Hidcote’. Dit wintergroene struikje geurt fantastisch! Donker violette bloemen en grijsgroen blad. Prachtig tussen rozen. ‘Arctic Snow’ bloeit wit, ‘Rosea’ is roze. In april en na de bloei terugknippen. Volle zon, hoogte 25-50 cm, bloei juni-juli
  4. Steentijm Calamintha nepeta ‘White Cloud’. Een lage, luchtige plant met piepkleine bloemen in opstaande trossen. Mooi om vooraan in de border te zetten, bloeit lang door. ‘Blue Cloud’ bloeit heel lichtblauw. Bijenplant. Volle zon, hoogte 25-30 cm, bloei juni-september
  5. Amerikaanse sering Ceanothus ‘Concha’. Een wintergroene struik met zoet geurende, hemelsblauwe bloemen. Ook mooi als leistruik tegen een muur. De kruipende C. thyrsiflorus var. repens blijft laag (30-40 cm) en bloeit lichtblauw. Beschut plaatsen. Volle zon, hoogte tot 2 m, bloei mei-juli
Steentijm Calamintha nepeta 'White Cloud'.
Een droge tuin aan de kust met een mulchlaag van grind. Hier bloeien Afrikaanse lelie (Agapanthus), eenjarige kantbloem (Ammi majus) en siergrassen.
Een droge tuin aan de kust met een mulchlaag van grind. Hier bloeien Afrikaanse lelie (Agapanthus), eenjarige kantbloem (Ammi majus) en siergrassen.

Tip

Heb je een schaduwrijke, droge plek in je tuin? Plant er dan de supersterke elfenbloem (Epimedium), ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum), wolfsmelk Euphorbia amygdaloides var. robbiae en varen (Polystichum).

Hier koop en/of bekijk je ze

  • Directplant, Parallelweg 3, Bunnik. 0343 755660, directplant.nl
  • Kwekerij Bastin, Nieuwenhuysstraat 29, Aalbeek. 045 5231475, bastin.nl
  • Kwekerij De Hunne, Asserweg 13 a, Hooghalen. 06 22065171, kwekerijdehunne.nl
  • Kwekerij Pieters Planten, Groteweg 17, Wapenveld. 06 81131819, pietersplanten.nl
  • Plant & Grow, Lagedijk 3a, Beek en Donk. 0492 775190,

 

 

Wolfsmelk Euphorbia characias bloeit al in het voorjaar en is wintergroen.

Siergrassen

Siergrassen
Veel siergrassen groeien uitstekend in droge grond, dat geldt zeker voor pampasgras (Cortaderia), schapengras (Festuca), lampenpoetsergras (Pennisetum) en vedergras (Stipa).

Palmlelie (Yucca) groeit goed op een zonnige en droge plek.

Meer inspiratie

Deel deze pagina

5/5 - (3)