Twintig jaar geleden ging Margriet op zoek naar planten voor haar tuin in Sint Pancras, maar ze kon niet vinden wat ze zocht. Uiteindelijk besloot ze zelf te gaan kweken. “Toen ik klein was, vond ik het al fantastisch om mijn eigen geraniumpje te zien bloeien.” In Buitenleven 2019/6 lees je meer over deze hobby die inmiddels haar werk is. Duurzaam tuinieren staat daarbij voorop.

Een tuin op zandgrond

De kwekerij ligt op zandgrond. Margriet kiest voor planten die het daarop vanzelf goed doen, maar voor haar andere favoriete planten stopt ze veel energie in het verbeteren van de grond en water geven. Margriet: “Het is een kwestie van uitproberen. De gouden regel is wel dat als planten grijs en viltig blad hebben, ze het sowieso beter doen op zandgrond, zoals Salvia en ezelsoren (Stachys). Ook de sierdistels Echinops, Eryngium, Cirsium en de niet-woekerende duizendknopen (Persicaria) kunnen op zandgrond. Droog betekent ook een grond waar planten die vorstgevoelig zijn het beter doen. Er overleeft van alles waar je dat niet van zou denken, dat is wel een voordeel van tuinieren op zand.”

Meer tips nodig voor tuinieren op zandgrond? Lees ons artikel over het bewerken van verschillende grondsoorten.

Margriet tuiniert op zandgrond, wat betekent dat ze te maken heeft met droogte. Foto Sietske de Vries

Duurzaam tuinieren als rode draad

Margriet gebruikt geen enkele vorm van gif en wil graag duurzaam tuinieren. Zo maakt ze haar eigen potgrond en werkt ze met speciale bevloeiingsmatten. Planten die goed zijn voor bijen en vlinders hebben een streepje voor. Voor hen plant Margriet bijvoorbeeld rode en witte sierklaver (Trifolium rubens) en Succisella inflexa ‘Frosted Pearls’. Bijzondere eenjarige en vaste planten die ze graag duurzaam kweekt, zijn onder andere prachtkaars (Gaura lindheimeri), cosmea (Cosmos), Diascia, Salvia microphylla ‘Hot Lips’ en ‘Royal Bumble’. “Salvia’s zijn rijk bloeiend en overleven prima in de zon op een droog plekje.”

Duurzaam tuinieren is belangrijk voor Magriet. Ze kweekt haar eigen planten en bloemen – Tuininspiratie met Buitenleven

Haar tuin is een paradijs voor vlinders en bijen. Foto Sietske de Vries

Meer weten over Kwekerij Margriet

Lees het hele tuinverhaal ‘Van je hobby je werk maken’ in Buitenleven 2019/6. Deze ligt nog tot en met 1 augustus 2019 in de winkels. Kwekerij Margriet is ook deelnemer van de Groene Route. Tijdens dit evenement zijn verschillende duurzame kwekerijen en tuinen in Noord-Holland speciaal geopend. Ga naar de website van de Groene Route voor data en meer informatie. Wil je planten kopen van Margriet of advies voor je tuin? Ga dan naar de website van Kwekerij Margriet.

5/5 - (2)