Lang voordat duurzaamheid een hippe naam en trend werd, werkte Ruud Vermeer in zijn werk als hovenier al met duurzame materialen. In Buitenleven 2019/6 kijken we rond in de eigen tuin van ‘Meneer Vermeer’ aan het water, in Krabbendam, Noord-Holland.
Ecologisch tuinieren
“Alles leeft. In een dode boom zit soms meer leven dan in een levende. Een tuin breng je tot leven met beplanting. Het een is niet belangrijker dan het andere.” Deze denkwijze kenmerkt Ruud, die sinds 1996 al bezig is met ecologisch tuinieren. Geen bouwmarktspul, maar natuurlijke materialen zoals eiken, lariks, leem en wilgentenen hebben zijn voorkeur. “Het zou geweldig zijn wanneer je bij alles wat je maakt rekening kon houden met de natuur. Met deze vorm van tuinieren geef je een stukje terug aan de natuur waarvan wij al zoveel van in bruikleen nemen.” Zijn eigen tuin is een schoolvoorbeeld van zijn werk: speels, milieuvriendelijk en duurzaam. Van de betonnen zwemvijver begroeid met mos, waarin koikarpers alle ruimte hebben, tot de schutting van leem in de kleur vliegenblauw. Ook alle beplanting is perfect op elkaar afgestemd, maar toch zo weelderig als een jungle. En dat allemaal aan de waterkant, met uitzicht op de weilanden.
Je eigen jungletuin
“Op een jungletuin kun je je fantasie heerlijk loslaten. Het meest sfeerbepalende onderdeel van de tuin is de beplanting. Om de illusie van een regenwoud op te roepen, moet deze weelderig en liefst ook wintergroen zijn.” Ruud geeft tips voor je eigen tuin. “Kies planten met een exotische uitstraling zoals palmen, bamboe, planten met groot glanzend blad, klimmers die doen denken aan lianen, fijnbladige varens en planten met bijzondere bloemen. Hoge beplanting vormt een beschermend bladerdak, waaronder een beschut klimaat kan ontstaan voor de overige planten.”
Meer tuininspiratie opdoen
Benieuwd naar het hele verhaal van Ruud, met inspirerende foto’s? In de zesde Buitenleven van 2019 lees je het hele verhaal achter Ruuds tuin. Het magazine ligt nog tot en met 1 augustus 2019 in de winkel.