Voormalig docente Nederlands Machteld van Soest zaait eenjarigen uit de losse pols, zonder ontwerp en beplantingsplan. Onder haar handen ontstaan in Tuin aan ‘t Leusveld kleurrijke borders vol weelderig bloeiende planten. “Ik heb altijd leerlingen begeleid die tot groei en bloei kwamen, nu plant ik zaadjes die zich ontwikkelen en uitgroeien tot stevige planten.”

Eenjarigen zaaien uit de losse pols
De opvallende blauwe conifeer mocht als een van de weinige blijven staan. Op de voorgrond het opvallende blad van schout-bij-nacht (Rodgersia pinnata). “Een veeleisend typje dat niet goed tegen vorst en droogte kan.” Foto: Sietske de Vries

Zelf eenjarigen zaaien

Zes jaar geleden ging Machteld met pensioen. Vanaf toen nam de ontwikkeling van de tuin een vlucht. De eigenaresse van de Brummense Tuin aan ’t Leusveld liet de voormalige paardenweitjes naast haar boerderij ontginnen en inzaaien met gras. Hier stak ze de ene na de andere nieuwe border uit. “Ik had verschillende planten vermeerderd uit de oude gedeeltes van de tuin, maar en nieuwe border is niet zomaar gevuld. Zo kwam ik op het idee zelf eenjarigen te zaaien.” De zaaikoorts liep hoog op. “Eenjarigen zijn enorm dankbare bloemen. Ze bloeien de hele zomer door en je hoeft er weinig aan te doen. Ook vaste planten kweek ik inmiddels zelf op uit zaad, zoals Penstemon, Salvia en goudvaleriaan.”

Eenjarigen zaaien
De natuurlijke zwemvijver achter het huis wordt gefilterd door zuurstofplanten als zwanenbloem. snoekkruid en watermunt. Foto: Sietske de Vries

Helpen groeien en bloeien

In het begin van haar pensioen miste Machteld haar werk als docente Nederlands, tot ze ontdekte dat de dynamiek van het lesgeven ook in tuinieren zit. “Net als op school verloopt in de tuin geen dag hetzelfde”, zegt ze. “Ik ontdekte nog veel meer mooie parallellen. Bij het groeien en bloeien van kinderen en planten kan in beide gevallen soms iets fout gaan. Ze groeien soms bijvoorbeeld te weinig door gebrek aan ruimte. Dan pas ik de aanpak aan.” Inmiddels compenseert de tuin ook het gemis aan collega’s. “Sinds we lid zijn van de Nederlandse Tuinenstichting komen hier heel veel leuke mensen op bezoek met dezelfde passie voor tuinieren. Ik heb gewoon alles waar ik van geniet naar mijn huis gehaald.”

Meer weten over Tuin aan ‘t Leusveld?

Dat lees je in het tuinverhaal van Machteld van Soest in Buitenleven 2020/4, waarin ze onder andere tips geeft om zelf eenjarigen te zaaien. Deze ligt van 17 april tot en met 21 mei 2020 in de winkels.

5/5 - (2)