Knabbelen op de rozen die je in de supermarkt of bloemenzaak hebt gekocht, is geen aanrader. Deze bloemen zijn bijna altijd bespoten. Ook zijn er giftige soorten. Maar veel bloemen die in je tuin groeien, zijn gewoon eetbaar. Ze geven kleur, geur en extra beleving aan je gerecht. Buitenleven tipt je vijf eetbare bloemen die gangbaar en smakelijk zijn.
1. Courgette voor de soep én voor de bloem
De courgetteplant groeit makkelijk en heeft veel te bieden. Vergeet vooral de bloemen niet. Deze kun je rauw eten, maar zijn ook gebakken in olie erg lekker. Of vul ze met ricotta en bak ze af in de oven. Haal de meeldraden eruit, want deze zijn bitter. Tip: laat een stuk van de (jonge) courgette aan de bloem zitten als je ze in de oven afbakt.
2. Het veelgebruikte viooltje
Ook hierbij geldt: eet geen bloemen van viooltjes (Viola) die je net hebt gekocht in het tuincentrum. De kans dat deze zijn bespoten, is groot. Sporadisch vind je ze in de schappen van de supermarkt in een eetbare bloemenmix. Het beste (en goedkoopste) is om ze uit je tuin te plukken. Vrolijk je maaltijd op en gebruik als garnering. Vaak worden ze gesuikerd, omdat ze niet zoveel smaak hebben. Wil je volgend jaar zeker zijn van voldoende onbespoten viooltjes? Zaai ze dan in het najaar, dan heb je in het voorjaar veilige bloemetjes om te eten.
3. Rozen: eetbare bloemen én symbool van de liefde
Rozenwater, rozenthee, een grote bos rozen als goedmakertje: rozen zijn multifunctioneel. Maar wist je dat je ze ook kunt eten? Er zijn heel veel soorten met verschillende smaken. Gebruik de bloemblaadjes rauw of verwerk ze in een siroop of jam. Ook populair: rozen als garnering van een (bruids)taart. Zo’n taart steelt zeker de show!
4. Goudsbloem is van alle markten thuis
Recentelijk schreven we een artikel over planten die muggen tegenhouden. Daaruit bleek dat goudsbloem (Calendula) veel ongedierte weert én een helende werking heeft. Naast deze voordelen, zijn de oranje of gele bloemblaadjes van de goudsbloem ook leuk om je salade, taart of toetje mee te versieren. De smaak is niet heel sterk, maar het is een mooie manier om een gerecht extra feestelijk te maken. Bijkomend voordeel: goudsbloem is makkelijk te zaaien en zaait zich ook moeiteloos uit.
5. Pittige Oost-Indische kers
De bladeren, bloemen en (jonge) zaden van de Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) zijn eetbaar en erg lekker. Het groeit gemakkelijk en doet het daarom ook prima in een pot of kuip op het balkon. De bloemen smaken licht peperachtig en de bladeren zijn nog iets pittiger. Een variant is de Tropaeolum minus, deze variatie is nog steeds eetbaar, maar blijft kleiner.