Als tuin- en kunstliefhebber kun je dit tuinseizoen weer je hart ophalen in de kop van Noord-Holland. Daar vind je inspirerende privé- en beeldentuinen, kunstateliers, maar ook een kwekerij, rosarium en voedselbos. Onder de noemer ‘Top in de Kop’ bezoek je deze verschillende tuinen tijdens vijf open weekenden.

Tuinkunst

Een deel van de tuinen is tegelijkertijd een galerie of atelier. Zo vind je bij beeldentuin De Booghgaard, vlak bij strand en duinen van Callantsoog, moderne kunst tussen het groen. In de beeldentuin en het atelier van Siem Wardenaar in Wieringerwaard sieren bronzen beelden van de kunstenaar de borders. En in de tuin Achter de Waddendijk in Oosterland/Den Oever ligt een beeldhouwatelier vlak achter, de naam zegt het al, de Waddendijk.

Speciaal ingerichte tuinen

Bijzonder zijn ook De Tuinen van Eeninge bij Sint-Maarten, met onder andere een weelderig voedselbos met fruit en eetbare vaste planten. Milieuvriendelijk gekweekte vaste planten vind je bij Kwekerij Liefhebbersplanten in Winkel. Dol op rozen? Ontdek dan de 140 verschillende soorten in rosarium De Rozenhof.

Tuinen en kunst kijken tijdens ‘Top in de Kop’ – Buitenleven magazine

In De Tuinen van Eeninge komen een weelderig sierbos en voedselbos samen. Foto Erwin Odendaal

De tuinen van ‘Top in de Kop’ bezoeken

De open weekenden vinden in 2019 plaats op 25 en 26 mei, 22 en 23 juni, 20 en 21 juli, 10 en 11 augustus en 14 en 15 september. De deelnemende tuinen liggen op korte afstand van elkaar. In de agenda van ‘Top in de Kop’ kun je je eigen route samenstellen en zien welke tuinen wanneer geopend zijn. De entree is veelal gratis, of er wordt om een kleine bijdrage gevraagd.

Review deze post