Eeuwige liefde
In de naam narcis leeft de mythe van Narcissus voort. Vandaar dat de bloem ijdelheid en hebzucht symboliseert. Al kun je de gele, oranje, witte of meerkleurige bloem ook zien als een symbool van hoop dat het begin van de lente aankondigt. In oosterse landen bieden narcissen troost bij liefdesleed. Geliefden of minnaars die niet samen kunnen zijn, sturen elkaar een narcis. Daarmee beloven ze de ander eeuwige liefde om zo het liefdesverdriet te verzachten.
Giftige grandeur
Schijn bedriegt, want hoe mooi de narcis er ook uitziet, zijn bol en blad bevatten lycorine. Die giftige stof veroorzaakt buikpijn bij inname en huidirritatie bij aanraking. Dat weten ook dieren. Vandaar dat in weilanden zoveel narcissen groeien: het grazend vee denkt er niet aan om de plantjes op te eten.
Trompet
Narcissen worden onderverdeeld in twaalf categorieën met elk tientallen tot duizenden cultivars. De bekendste is waarschijnlijk trompetnarcis (Narcissus pseudonarcissus) met zijn karakteristieke trompet op lange steel.
Bollenpracht
Voor een zonnig lentetapijtje kun je verschillende soorten en kleuren narcissen combineren. Plant ze in het najaar, vóór de eerste nachtvorst. Combineer je narcissen met andere voorjaarsbloeiers zoals tulpen, sterhyacinten of krokussen, dan geniet je de hele lente lang van bollenpracht.
Paspoort
Botanische naam: Narcissus
Nederlandse naam: narcis
Familie: Amaryllidaceae
Levensduur: vaste plant
Hoogte: 30 cm
Winterhard: ja
Groenblijvend: nee
Bloeiperiode: februari-mei
Standplaats: halfschaduw