What’s in a name? Planten krijgen hun botanische of Nederlandse naam veelal niet per toeval; ze zijn te herleiden uit een mythisch verhaal, een medicinale werking of gewoonweg de uiterlijke kenmerken. Buitenleven ging op zoek naar de herkomst van verschillende plantnamen. Deze keer: peterselie (Petroselinum crispum).

Tekst Roos Franssen Foto’s Shutterstock

 

Wie aan peterselie denkt, associeert het kruid waarschijnlijk meteen met de keuken. Het is dan ook een echte smaakmaker. Rauw, fijngehakt of als finishing touch zorgt het voor een frisse smaak in gerechten. Achter het veelvuldig gebruikte kruid gaat een lange geschiedenis schuil. In de geschiedenisboeken staat het eerste gebruik van peterselie op naam van de Romeinen. Zij aten peterselie op dezelfde manier als wij nu sla eten. Voor de Grieken was het een heilig maaltje, want in het oude Griekenland werd peterselie als een heilige plant beschouwd. Niet alleen de heilige status, ook de naam van het frisgroene kruid komt uit Griekenland. De naam peterselie is afgeleid van twee Griekse woorden: petrose (rots) en selenium, wat je samen kan vertalen als rotsselderie, verwijzend naar de groeiplaats.

 

Dit is een exclusief artikel...

Abonneer je nu op Buitenleven om verder te lezen.

  • Uit het magazine