Paars snoepje
Sinds 1895 produceert de Belgische snoepfabrikant Gicopa de enige echte Violettes de Liège, oftewel Luikse violetjes. Zowel qua smaak als vorm doet het paarse snoepje denken aan het viooltje.
Liefdesverklaring
Viooltjes dragen al eeuwenlang verschillende symbolische betekenissen met zich mee. De Romeinen legden viooltjes op graven als teken van rouw en van nieuw leven. Net als de oude Grieken verwerkten ook zij de bloemen in viooltjeswijn. Shakespeare liet zich in A Midsummer Night’s Dream inspireren door dat zogezegde liefdesdrankje. In zijn toneelstuk wordt sap van viooltjes op de oogleden van iemand die slaapt gedruppeld. Wanneer de schoner slaper ontwaakt, wordt hij of zij verliefd op de eerste de beste die in beeld komt.
Ion
Het Oudfranse viole is op zijn beurt ontleend aan viola, dat van het Griekse ion komt. Dat woord zie je nog terug in bijvoorbeeld Saintpaulia ionantha, de botanische naam van Kaaps viooltje.
Witte koe
In de Griekse mythologie staat het verhaal van nimf Io en oppergod Zeus te lezen. En Zeus, dat was geen aardige noch trouwe god zo blijkt. Buitenechtelijke avonturen waren hem niet vreemd en dat wist zijn echtgenote Hera. Toen Zeus op een dag de nimf Io probeerde te verleiden, werd hij bijna op heterdaad betrapt door zijn vrouw. Bijna. Want om zijn overspel te verbergen, veranderde hij Io terstond in een witte koe. Maar Hera was slimmer dan dat en doorzag zijn trucje. Ze vroeg daarom of hij haar het dier wilde schenken. Een verzoek dat de oppergod niet kon weigeren. Hera liet de koe bewaken door Argus, een honderdogig wezen. Ondertussen deed Io zich als koe tegoed aan de viooltjes die Zeus voor haar geschapen had, vandaar: ion. Hoe de mythe eindigt? Zeus zwoer Hera dat Io niet tussen hen in zou komen, waarop zij de vloek ongedaan maakte en Io haar mensenlichaam terugkreeg.
Paspoort
Botanische naam: Viola
Nederlandse naam: viooltje
Familie: Violaceae
Levensduur: vaste plant
Hoogte: 30 cm
Winterhard: ja
Groenblijvend: ja
Bloeiperiode: vroege lente tot late herfst
Standplaats: zon, halfschaduw