In de tuin zijn veel varens nog in winterslaap. Maar gelukkig zijn er ook voor binnen talloze soorten van deze decoratieve oerplant verkrijgbaar. Deze kamerplant biedt vele mogelijkheden.
Urban jungle
De varen is een van de populairste kamerplanten sinds de urban jungle trend zijn intrede deed. En dat heeft misschien wel iets te maken met zijn lange geschiedenis. Varens zijn echte oerplanten die 350 miljoen jaar geleden grote delen van de aarde bedekten. De weelderige bladeren – gekruld, geveerd of helemaal glad – appelleren aan onze hang naar de wilde natuur, zo blijkt uit onderzoek. Al in de Victoriaanse tijd waren mensen verknocht aan de varen. Hoe groot die gekte destijds was, blijkt wel uit het feit dat er zelfs een term voor was: Fern Fever of Pteridomania, vergelijkbaar met onze tulpenmanie.
Varens in de woonkamer
Wereldwijd komen er in het wild meer dan 12.000 varens voor. Bekende tuinsoorten als de grote koningsvaren en de zachte naaldvaren zijn niet echt geschikt voor ons binnenklimaat. Gelukkig zijn er heel veel soorten die gewoon als kamerplant worden opgekweekt. Daarbij kun je selecteren op bladvorm, maar ook op kleur: varens zijn er in alle schakeringen groen.
Negen populaire varens voor in huis
1. Dubbeltjesvaren (Pellaea rotundifolia)
2. Zilvergrijze hertshoornvaren (Platycerium)
3. Nestvaren (Asplenium nidus)
4. Apenpootje (Davallia)
5. Blauwvaren (Phlebodium)
6. Venushaar (Adiantum)
7. IJzervaren (Cyrtomium)
8. Vleugelvaren (Pteris)
9. Krulvaren (Nephrolepis exaltata)
Kamerplanten voor een lichte plek
Ben je een groentje op kamerplantengebied, kies dan voor varens met een harder en stugger blad. Deze verdampen minder vocht en zijn daardoor wat makkelijker in de verzorging. Geef de planten nooit water in het hart, maar op de aarde. Zorg ervoor dat de kluit altijd vochtig is. Varens voelen zich thuis op een lichte plek (geen volle zon) en in een vochtige ruimte. Als je ze regelmatig sproeit, houd je je varens ook in de woonkamer mooi.
Zelf vermeerderen
Bij de meeste tuinvarens ontwikkelen zich sporen aan de onderkant van het blad. Als deze rijp zijn, springt het beschermende vliesje open. Vervolgens proberen de sporen op de grond een geschikt groeiplekje te vinden. Binnen is dat lastig na te bootsen. Varens die niet uit één punt groeien, kun je proberen te scheuren. Pot de kleintjes op in vochtige zaaigrond gemengd met luchtige turfmolm.