Fermenteren is terug van weggeweest. Van kombucha tot kimchi: de gefermenteerde producten vliegen je om de oren. Fermenteren kan op veel verschillende manieren en met veel verschillende producten. Dit dossier leert je alle ins en outs over de techniek en laat je zien hoe eenvoudig het kan zijn.

 

Tekst Jalou Lemmens Foto’s Shutterstock

 

Bij gefermenteerde producten denk je misschien al snel aan kimchi, kombucha of kefir, maar wist je dat ook veel alledaagse producten gefermenteerd zijn? Brood, koffie, bier, chocola en ga zo maar door. Vergis je niet, zelfs dertig tot veertig procent van al het lekkers dat jij dagelijks eet, is gefermenteerd. Deze oeroude conserveringstechniek bestaat al eeuwen, maar is nu aan een opmars bezig. Vrij logisch, als je kijkt naar de tijd waarin we leven. Duurzaamheid en circulariteit zijn en blijven belangrijke topics en daarnaast wordt het leven steeds duurder. Allemaal onderwerpen waar fermentatie een steentje aan kan bijdragen. Het perfecte moment om er meer over te leren dus!

 

Dit is een exclusief artikel...

Abonneer je nu op Buitenleven om verder te lezen.

  • Uit het magazine