Een fietsvakantie geeft veel mensen een ultiem gevoel van vrijheid. Met een fietsendrager op de auto neem je je fietsen overal mee naartoe. Maar wat nu als er iets mee gebeurt? Een fietsendrager kost al snel zo’n 200 tot 300 euro. Zonde dus als hij beschadigd raakt of gestolen wordt. Ben je hier dan wel voor verzekerd?

Schade aan je fietsendrager

Heb je een aanrijding gehad? Grote kans dat je fietsendrager flink is beschadigd. Of je de schade vergoed krijgt, hangt af van de situatie.

  • Ben je van achteren aangereden door een andere auto? Dan kun je de schade verhalen op de tegenpartij.
  • Ben je zelf ergens tegenaan gereden? Dan hangt het van je autoverzekeraar af of de schade aan fietsendrager wordt vergoed. Soms doen ze dit alleen als je accessoires apart hebt meeverzekerd. Je auto moet in ieder geval wel allrisk verzekerd zijn.
  • Heb je bij het achteruitrijden (ook) een andere auto beschadigd? Die schade vergoedt je autoverzekering altijd. Ook als je een goedkope autoverzekering hebt. Dit valt namelijk onder je WA-dekking.

Schade aan de fietsen

De fietsen op de fietsendrager kunnen natuurlijk ook zelf beschadigd raken. Dat is nog vervelender dan schade aan je fietsendrager. Dit valt helaas niet onder je autoverzekering. Heeft iemand anders de aanrijding veroorzaakt? Dan kun je de schade aan je fiets wel op die persoon verhalen. Houd hier rekening mee bij het afsluiten van je autoverzekering.

Tip: neem je je fietsen mee op vakantie? Zorg dat voor een goede fietsverzekering. Je fiets is dan uitgebreid verzekerd: op de fietsendrager, maar ook op je verdere vakantie. Ook je reisverzekering biedt vaak dekking als er iets gebeurt. Maar hier zit vaak wel een maximum aan.

Fietsdrager gestolen

Veel fietsendragers kun je met de hand losschroeven. Als je niet uitkijkt, kan iemand ‘m dus zomaar meenemen. Laat je fietsendrager daarom niet op je geparkeerde auto zitten, maar haal hem er vanaf en leg hem in je kofferbak. Diefstal van een fietsendrager valt niet onder de dekking van je autoverzekering. Heb je een aanvullende verzekering met dekking voor accessoires? Ook dan wordt diefstal meestal niet vergoed. Een voorwaarde voor de dekking van deze verzekering is namelijk dat de spullen niet zichtbaar mogen zijn van buitenaf.

Ook in dit geval kun je je reisverzekering proberen. Deze verzekering dekt de kosten in sommige gevallen wel.

Fiets van de auto gestolen

Je parkeert de auto ergens voor een koffiestop. Als je een even later terugkomt, zijn de fietsen gestolen. Het zal je maar gebeuren. Vooral duurdere fietsen, zoals e-bikes, zijn geliefd bij fietsendieven. Zorg er dus voor dat je de fietsen niet uit het oog verliest als je de auto ergens parkeert. Wordt je fiets toch meegenomen? Dan kun je aanspraak doen op je fietsverzekering. Vergeet niet om eerst aangifte te doen. Het bewijs van de aangifte heb je namelijk nodig voor je verzekering.

Review deze post