Veel mensen kijken niet graag aan tegen een schuur of schutting van de buren. Een oplossing is beplanting. Er bestaan geschikte hoge en kleurrijke planten, die voor langere tijd mooi blijven en voor een prettiger uitzicht zorgen.

Hangende planten

Mogelijkheden zijn er genoeg om door beplanting een muur of schutting (deels) te laten verdwijnen. Het ligt het meest voor de hand om er iets tegenaan te hangen, zoals een hedera, clematis, passiebloem of wingerd.

Borders met heesters een kruidplanten

De ligging van de tuin bepaalt welke planten je kunt gebruiken. Misschien heb je al aan borders gedacht. Tegen de muur of schutting kun je heel mooi met stapelblokken verhoogde borders maken en die vervolgens helemaal aankleden. Dit zonder de muur of schutting helemaal te laten verdwijnen. Op die manier kun je accenten aanbrengen.
Lieuwe Westra van Tuinkeur geeft advies: “Zet los van de muur wat hoge planten neer, bijvoorbeeld heesterachtigen. De bodem vul je met vaste, kruidachtige planten, waardoor een prachtige plantenborder ontstaat. Hiervoor zijn heel veel planten geschikt. Het leuke is dat je op die manier met hoogtes kunt werken, zo haal je die stijve lijn van de muur of de schutting eruit.”

De Clematis 'Rasputin' is prachtig op een schutting of houten tuinhuis.

De Clematis ‘Rasputin’ is prachtig op een schutting of houten tuinhuis.

Leibomen tegen de schutting

Een lelijke schutting of schuur kun je ook heel gemakkelijk achter mooie leibomen (met of zonder fruit) verstoppen. Leibomen zijn er namelijk in diverse hoogtes. “Plaats er dan wat beplanting onder tegenaan en het ziet er een stuk aantrekkelijker uit. En je bent meteen het lelijke aanzicht kwijt”, aldus Lieuwe. “Ook adviseer ik nog te planten in royale groepen, waardoor je veel rust en zorg creëert.”

Alternatieve tips voor schutting

Wie op het internet surft, ziet tal van alternatieven:
• Grasmuur: maak met grasmatten een mooie wandbedekking
• Blikjes met planten: eerst goed schilderen, anders gaan ze roesten
• Plantenbakken: bijna alles kan erin
• Terracotta: bijvoorbeeld in een rek van betonijzer

Review deze post