Kracht, overwinning, trots en doorzettingsvermogen. Dat is waar de gladiool (Gladiolus) voor staat. Niet voor niets is deze kleurrijke vaste plant elke zomer een ware hit in de tuin én in de vaas. Door de prachtige bloemen die aan weerszijden van de stengels groeien, vallen gladiolen bij iedereen op. Maar hoe zorg je ervoor dat deze blikvangers mooi blijven?

Soorten gladiolen

Gladiolen zijn vaste planten die tot de lissenfamilie behoren. Oorspronkelijk komt de gladiool uit Zuid-Europa, Zuid-Afrika en Azië, waar ze volop in het wild bloeien. In Nederland maakten we rond 1600 voor het eerst kennis met deze prachtige verschijning en inmiddels bestaan er bijna 300 soorten en ruim 2000 variëteiten. Zo is er de gladiool ‘Mary Housley’, de gladiool ‘Erin’ en de gladiool ‘Blue bird’.

gladiool

Abessijnse gladiool

Een bijzonder lid van de gladiolenfamilie is de Abessijnse gladiool, de Gladiolus Callianthus ‘Murielae’. Deze exotische plant, beter bekend als ‘zwaardlelie’, heeft spitse bladeren die naar beneden buigen. De witte bloemen hangen sierlijk naar beneden en geven een heerlijke geur.

Abessijnse gladiool (Gladiolus Callianthus ‘Murielae’).

‘De dood of de gladiolen’

De gladiool dankt zijn naam aan de zwaardvormige bloemen. Het Latijnse ‘Gladius’ betekent zwaard en de bloemen staan voor kracht, overwinning, trots en doorzettingsvermogen. Gladiatoren vochten daarom in de Romeinse tijd voor de dood of de gladiolen. Had een gladiator gewonnen, dan werd hij bedolven onder een zee van gladiolen. En ook vandaag de dag gebruiken we in sportwedstrijden de term ‘de dood of de gladiolen’ en krijgen wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse gladiolen bij de finish.

gladiolen rooien voor de winter
Gladiolen zijn niet winterhard en moet je rooien voor de winter.

Gladiolen verzorgen

Hoe moet je gladiolen planten en verzorgen? Een vraag die vaak gesteld wordt. Logisch, want van deze kleurrijke blikvangers wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten. Gladiolen zijn echte zomerbloeiers. De knollen plant je het beste half april in de volle grond, op 7 tot 10 centimeter diepte en op een zonnige plek. Zorg voor voldoende water. De knollen zijn niet winterhard, maar gladiolen kunnen wel overwinteren. Als de gladiolen zijn uitgebloeid kun je de knollen rooien voor de winter.

gladiolus
Aster Amellus.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
4.1/5 - (8)