Lange perioden van droogte tegenover korte, hevige regenbuien: we hebben steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Hoe kunnen we het beste omgaan met het tekort en soms weer teveel aan water? 

Opvangen en hergebruiken

Een goede afwatering heeft alles te maken met je tuin watervriendelijk maken. Het is hierbij de uitdaging om het teveel aan hemelwater, afkomstig van bijvoorbeeld zware hoosbuien, naar de juiste plek te leiden. Of op te vangen en te bewaren voor hergebruik in tijden waarin het erg droog is.

Zo zorg je voor een goede afwatering in je tuin – Buitenleven magazine
Het ophogen van de tuin zorgt ervoor dat er meer grond aanwezig is om het regenwater op te nemen.

Tips voor een goede afwatering in je tuin

  • De ouderwetse regenton komt nu meer dan ooit van pas. Heb je weinig ruimte in je tuin of op je balkon, dan zijn er alternatieven: de regenzuil bijvoorbeeld, of een kleine wandtank. Deze bevestig je aan een buitenmuur.
  • Je kunt ook je tuin ophogen. Op die manier is er meer grond aanwezig om regenwater op te nemen. Het lagergelegen deel loopt dan vol tijdens natte perioden. Zo ontstaat een natuurlijke vijver, waar amfibieën als kikkers en salamanders op afkomen.
  • Hoe groener je tuin, hoe beter de afwatering. Haal er daarom eens wat tegels uit. Bijvoorbeeld een rijtje langs de gevel van je huis, waar je de grond opvult met plantjes of grind. Het staat niet alleen gezellig, maar is ook heel effectief want het regenwater loopt zo gemakkelijker weg. Doe je dit tussen huis en terras, dan zal je terras ook minder snel verzakken.

Zo zorg je voor een goede afwatering in je tuin – Buitenleven magazine
Wil je je tegels toch laten liggen, kies dan voor een roostergoot die je gemakkelijk tussen de tegels kunt plaatsen.

Na regen komt zonneschijn

Naast hele natte periodes kennen we ook tijden van droogte. Benieuwd wat je kunt doen om je tuin te beschermen in droge perioden? Lees dan onze tips om uitdroging en droogte van tuinaarde en planten tegen te gaan.

 

3.3/5 - (3)