Madeliefjes in je gazon, dat is een onderwerp dat leeft onder onze lezers. Dat merkte de redactie naar aanleiding van een bericht over madeliefjes verwijderen uit je gazon; we kregen vele verongelijkte en zelfs boze reacties op Facebook. Daarom hierbij een tegenhanger. Want ja, Buitenleven is voorstander van madeliefjes in je gazon. Het bericht was dan ook bestemd voor de mensen die er níet van houden.
De bloemetjes zijn welkom
Het gros van de mensen op Facebook geeft aan dat zij madeliefjes juist een aanvulling vinden in het gazon. “Madeliefjes zijn nuttig en zijn mooie bloemen. Niet verwijderen dus”, zegt Albert Wessels simpelweg. “Waarom verwijderen? Je heb toch gazon omdat je van groen houdt en van bloemen in je tuin, neem ik aan. Dan mag de groene mat toch ook wat variatie hebben?”, reageert Wendy Coenen-Sloos. Kitty Attema verwelkomt de bloemetjes ook: “Ongewenste madeliefjes mogen in mijn achtertuin komen bivakkeren.”
Boterbloempjes, pinksterbloemen en sleutelbloemen
Ineke Boonstra is eveneens voorstander van madeliefjes in het gazon. Ze heeft zelfs vele bloempjes tussen haar grassprieten staan. “Een groene grasmat is alleen te behouden voor sport. Voor de rest moet je dat niet willen. In mijn grasmat groeien madeliefjes, boterbloempjes, pinksterbloemen, driekleurig viooltje, sleutelbloemen, paardenbloemen, ereprijs, hondsdraf en nog meer. Vind het prachtig.” En Wim Brus laat weten: “Twee keer per week maaien. Blijven ze wel aanwezig maar mooi klein.”
Zo krijg je meer madeliefjes in je gazon
Daar haakt Lieuwe Westra van Tuinkeur op in en geeft tips om madeliefjes en andere wilde bloemen en kruiden in je tuin aan te moedigen. “Hoe meer je je gras en vooral je grond laat verschralen, hoe meer er opkomen. Om dat te doen, is het aan te raden om maximaal drie keer per jaar te maaien, in mei-juni, augustus-september en oktober-november. Want hoe armer de voeding in je gazon, hoe meer van dit soort bloemen opkomen. Het is wel een keuze, want je gras zal regelmatig vrij hoog staan tussendoor. En je krijgt meer een combinatie van mos, bloemen en gras door elkaar. Als je daarvan houdt, is er niks mis mee.”
Vervolgens is het slim het gemaaide gras nog drie dagen te laten liggen, weet Lieuwe. “Dan kunnen de beestjes hun weg weer vinden en krijgen de bloemen kans om hun zaadjes te verspreiden.” En zo’n veld vol verrassende, vaak kleurrijke bloemen, kent ook voordelen. Lieuwe: “Als je uitgaat van wat er van nature groeit, zijn dat planten die sterk zijn. Die kunnen beter tegen droogte en zijn sterke bodembedekkers. Zo’n veld kan prima in de volle zon, maar in de schaduw kan het ook. Dan krijg je weer andere planten. Je zult versteld staan van wat er allemaal opkomt als je niets doet.”
Paradijs voor insecten en vogels
Daarbij zijn madeliefjes in je gazon juist goed voor de insecten, die toch al moeite hebben te overleven. Ook dat stippen veel mensen aan. “Wij laten het gras extra lang worden, met paardenbloemen, klaver, klaproos et cetera. Een walhalla voor insecten en dus ook vogels!”, aldus Hanneke Janssen Boenink. Daar sluit Wies Koopmans-Wildeman zich bij aan. “Gewoon laten staan. Goed voor de insecten. Ook wij laten met opzet een stuk verwilderen, er komt zoveel moois naar boven. En wat erop afkomt, prachtig. Een paradijs voor de vogels, viersterrenrestaurant.” Ruben Bourdeaux komt met advies over vlinders: “Bij mij blijven de brandnetels aan de zijkant mooi staan. Die hebben erg veel nut voor allerlei vlinders. Ook de bloemetjes die tussen het gras door piepen hebben nut voor heel wat diertjes. Dus onkruid… bestaat dat wel?”
Interesse in een eigen bloemenweide? Lees dan meer tips in het bericht ‘Een bloemenweide met vlinders creëer je zo’.