Bij de prunus, zoals de kers en perzik, zie je weleens dat er kleverige hars uit de takken komt. Waarschijnlijk is er dan sprake van gomziekte (Pseudomonas mors prunorum): een natuurlijke reactie op infecties en beschadigingen. We geven je graag tips hoe je gomziekte kunt voorkomen.
Bacteriën naar buiten werken
“De barst van de boom wordt geïnfecteerd door een bacterie en hierdoor ontstaan er op deze plaats zogeheten kankers”, weet Lieuwe Westra van Tuinkeur. “De boom probeert de bacterie naar buiten te werken door de vorming van gom. Je ziet dan een soort bolletjes met een bruinachtige substantie. De boom geeft echt een ziek beeld, twijgen sterven elk jaar en de boom gaat verder achteruit.” Door gomvorming kunnen sapvaten verstopt raken, waardoor het vervoer van water en voedingsstoffen wordt belemmerd en de takken afsterven.
Gomziekte voorkomen
Gomziekte kan meerdere oorzaken hebben: te weinig kalk, te natte grond, vorst, een bacterie, op een verkeerd moment gesnoeid of teveel gesnoeid, én teveel bemesting, vooral overmatige stikstof. Pas ook op met een te hoge concentratie gecomposteerde stalmest. Een voorbeeld: een kersenboom heeft de eerste tien jaar nauwelijks mest nodig.
Je kunt gomziekte voorkomen door voor een goede bodemstructuur te zorgen, waarbij de grond iets is verkalkt. Lieuwe: “Goed doorlatende grond zorgt ervoor dat het water weg kan en de wortels kunnen opdrogen. Snoei de bomen regelmatig, want dat zorgt voor goede groei. Dun de takken tijdig uit, zodat de wind er lekker doorheen kan waaien en de bladeren en takken snel kunnen drogen.”
Tips om gomziekte te bestrijden
De enige manier om gomziekte te bestrijden, is het verwijderen van de aangetaste takken. Snoei de takken tot tien centimeter onder de gomplek weg. Leg de besmette takken niet op een composthoop, maar voer ze af in een container. Ontsmet na het snoeien het gereedschap, bijvoorbeeld met een schone doek met spiritus. Nog een tip uit de natuur: zuringbladeren. Na het snoeien van de aangetaste takken, wrijf je de zuringbladeren met kracht tegen de wond. Het groene sap kan goed doordringen en de tak zou zal hierna weer gezond aangroeien.