Meestal ga je tuinieren of vogelen om juist even te ontsnappen aan alle technologische ontwikkelingen. Maar technologie brengt ook veel leuke (én leerzame) dingen met zich mee. Buitenleven probeerde een aantal gratis apps voor je tuin en je planten die je lichtgroene vingers net iets groener kunnen maken. Leer meer over de vogels in je tuin of zorg ervoor dat je (kamer)planten nooit meer droog staan.

Welke vogel zie ik daar?

Je ziet een prachtig vogeltje in je tuin, maar kunt even niet plaatsen welk het is. Neem vooral de app Tuinvogels van Vogelbescherming Nederland er even bij. Daar staan de meest voorkomende Nederlandse soorten in, mooi opgesomd in een lijst met illustraties, vogelgeluiden, filmpjes en een uitgebreide beschrijving. Hartstikke leuk én leerzaam. Je kunt overigens via deze app makkelijk meedoen met de jaarlijkse tuinvogeltelling in januari. Ook leuk: houd een persoonlijke tuinvogeltelling bij.

Buitenleven magazine zocht apps voor in de tuin en voor je planten

Is het een meesje? Is het een mus? Ontdek het met de Tuinvogels-app

Vind je favo tuinplant met deze app

Stel je voor: tijdens een avondwandeling loop je door de wijk. In de voortuin van een onbekende familie staat een prachtig bloeiende plant. Die zou perfect staan in jouw achtertuin! Met Google blijkt de plant moeilijk te traceren en uiteindelijk geef je de hoop op. Maar nu is daar de oplossing: Plantsnap. Deze app herkent planten en bloemen via de camera en helpt je aan de botanische en Engelse naam van de betreffende plant. Makkelijker wordt het niet. Een andere optie is het gebruiken van Plantifier. Upload hierin een foto van een plant en laat andere (plant)experts hem identificeren.

Altijd natte voeten

Heb je moeite met de verzorging van je (kamer)planten? Hangen ze er soms maar triestig bij? Download dan Plantsome, de app die ervoor zorgt dat je planten nooit meer te veel of te weinig water krijgen. Hij berekent aan de hand van het weerbericht, de soort, de grootte en de hoeveelheid licht wanneer je moet wateren. Heeft je plant waarschijnlijk dorst? Dan krijg je een berichtje van de app met daarin ook de hoeveelheid water die de plant nodig heeft. Van Aglaonema tot Yucca; vind je planten in de uitgebreide database en tik aan welke je in je bezit hebt. Meer weten over water geven in de tuin? Lees dan eens dit artikel over het water geven van planten.

Buitenleven magazine zocht verschillende apps voor je planten en je tuin

Je planten hebben nooit meer te weinig of te veel water met Plantsome

Apps voor je tuin: volop planteninspiratie

Doe planteninspiratie op door planten uit alle windstreken te bekijken via Pl@ntNet (zoek op ‘Plantnet’ om de app te downloaden). Wat voor soorten groeien er in tropisch Afrika? Welke bloemen vind je op Hawaï? Selecteer je favoriete planten en bewaar ze in een map. Het is ook mogelijk om zelf een plantsoort toe te voegen. Weet je niet welke soort het is? Dan kan iemand anders dat wellicht vaststellen. Een andere grote plantenlijst is de app Plantengids. Hierin vind je er duizenden op alfabetische volgorde gesorteerd. Ook benoemt de app eigenschappen als standplaats, winterhardheid en favoriete grondsoort.

Zoek mee naar vlinders

Met de app Vlindermee kun je vlinders zoeken op kleur, naam of familie. De applicatie staat vol prachtige foto’s en geeft duidelijke beschrijvingen. Wil je bijdragen aan de bescherming van vlinders? Geef je waarnemingen dan via de app door aan de Vlinderstichting. Een andere leuke vlinderapp is WelkeVlinder. Deze poogt er via een aantal vragen achter te komen welke vlinder jij hebt gespot.

4.1/5 - (7)