Ook dit jaar wordt de start van het tulpenseizoen weer gevierd: op zaterdag 19 januari 2019 is de Nationale Tulpendag. Die dag kan iedereen vanaf 13.00 uur gratis een bosje tulpen plukken op de Dam in Amsterdam. Wees er snel bij, want op is op.

Twintig tulpen plukken

Nederlandse tulpenkwekers nodigen op Nationale Tulpendag – die sinds 2012 bestaat – iedereen uit om twintig tulpen te plukken. In totaal hebben zij er zo’n 200.000 beschikbaar gesteld. Dit betekent dat 10.000 mensen een bosje mogen plukken om hun huis mee op te vrolijken. Volgens de organisatie is het wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Ook moet je je niet laten afschrikken door een rij, want druk zal het wel zijn in Amsterdam. Tijdens het wachten (30 tot 60 minuten) wordt gezorgd een gezellige sfeer met muziek. De tuin sluit zodra de tulpen op zijn.

Typisch Hollandse tulpen

Het kan eigenlijk bijna niet Hollandser. Toch komt de tulp officieel niet uit Nederland, maar uit Turkije. Tot en met half april is deze Hollandse trots volop verkrijgbaar bij onder andere de bloemist en de supermarkt. Je kunt ze kopen in alle mogelijke kleuren en in allerlei verschillende vormen. Vrolijk jezelf op en haal een flinke bos in huis.

Ieder mag twintig tulpen plukken op 19 januari. Foto TPNVidiPhoto

Ieder mag twintig tulpen plukken op 19 januari. Foto TPNVidiPhoto

Tip voor geplukte tulpen

Wanneer je tulpen hebt geplukt, zit de bol er nog aan. Je kunt deze laten zitten en de bos in een klein laagje water zetten. Of je snijd de stelen schuin af en zet ze in een vaas met voldoende water. Tulpen zijn dorstige bloemen, dus ververs het water regelmatig.

Ook andere tulpenlocaties

Kom je niet aan tulpen plukken op de Dam toe? Er zijn zaterdag 19 januari meerdere festiviteiten omtrent de tulp. Behalve op de Dam organiseren diverse bloemisten en kwekers in het land allerlei activiteiten rondom de aftrap van het tulpenseizoen. Kijk voor informatie over de tulpenpluktuin op de website Tulpentijd. Meer weten over de tulp en andere activiteiten vind je op Tulpen.nl.

Review deze post