De Groenburgemeester van 2023 is bekend! Sanne Vogel, bekend als actrice, schrijfster en filmregisseur, gaat zich dit jaar inzetten voor een groener Nederland. Ze wil anderen inspireren om de switch te maken van grauw naar groen. “Ik hoop dat we zoveel mogelijk mensen en bedrijven kunnen motiveren en inspireren om te gaan vergroenen.”

Tekst Roos Franssen Foto’s Mooiwatplantendoen.nl

Of Sanne het leuk vindt dat ze gevraagd is als Groenburgemeester? Leuk is een understatement: “Ik vind het mega leuk dat ik Groenburgemeester mag zijn. Heel tof dat ik de tijd en ruimte krijg om een missie te gaan verspreiden waar ik heel erg achter sta.” Het doel is om zoveel mogelijk mensen en bedrijven te inspireren om te vergroenen. “Ik hoop dat ik samen met Mooiwatplantendoen.nl zoveel mogelijk mensen kan laten inzien dat vergroening nodig is en dat ze daadwerkelijk stenen eruit gaan halen en (tuin)planten ervoor in de plaats zetten.”

Heel Nederland groener

De behoefte aan meer groen blijft groeien. Alleen waar begin je als je meer groen wilt realiseren? Om die vraag te beantwoorden heeft Mooiwatplantendoen.nl de Groenburgemeester in het leven geroepen. Vorig jaar nam Isa Hoes het stokje over van Dio, die de eer had het ambt als eerste te mogen bekleden. Sanne Vogel is de derde in dit rijtje. Zij gaat een jaar lang de functie bekleden. Waar bij haar voorganger de focus van vergroenen nog lag op Amsterdam, is Sanne de eerste Groenburgemeester met een focus op het hele land. “Vergroenen moet overal, niet alleen in Amsterdam”, legt Sanne uit.

Zelf woonde de nieuwe Groenburgemeester lange tijd in Amsterdam in de Bellamybuurt. “De gemeente is daar zelf heel erg bezig geweest met vergroening. Op het troosteloze, saaie plein hebben ze super mooie inheemse tuintjes gemaakt.” Ook kwamen er bloembakken en kleine kiosken, een soort koffietentjes, met groene daken. “Ik vond dat zelf zo mooi en fijn”, legt Sanne uit. “Het was te gek om te zien dat er weer insecten in de stad kwamen, maar het werd ook een hele fijne plek om te zitten. Hierdoor ging ik daar zelf ook vaker zitten en met de buren kletsen. Het idee is om het komende jaar anderen te inspireren zodat dit door heel Nederland gaat gebeuren. Om mensen en bedrijven te motiveren om zelf dingen te doen.” Daarnaast wil Sanne graag mooie groeninitiatieven in het zonnetje zetten zodat zij op hun beurt ook weer een inspiratie vormen.

Groenburgemeester 2023
Sanne Vogel wil groeninitiatieven in de spotlight zetten.

Sanne: “Vergroenen moet overal, niet alleen in Amsterdam”

Bijen in gevaar

De vergroening zorgt voor meer sociale interacties, meer groen in het straatbeeld, maar is ook goed voor de biodiversiteit. “Die biodiversiteit is hard nodig. Ik las dat 37% van de bijen de winter niet heeft overleefd. Daar schrok ik echt heel erg van. Vorig jaar was dit 18,4%. Deze harde stijging is zorgwekkend. We hebben meer planten en inheemse bloemen nodig om de bij een handje te helpen. Hoe gaaf is het dat je met het planten van mooie bloemen of planten met bloemen ervoor kan zorgen dat het beter gaat met de bijen.” Ze benadrukt dat er meer moet gebeuren, maar tegels vervangen door groen, is iets wat we makkelijk zelf kunnen doen.

Niet alleen de bijen zijn gebaat bij meer groen. “Ik denk dat veel mensen het vorige zomer heel erg heet hebben gehad. Voor die mensen is het fijn om te weten dat (tuin)planten helpen met het opnemen van die hitte. Dus als je tuin vol tegels hebt, is dat stikheet, maar als je een tuin vol planten hebt, is dat veel koeler. Belangrijke informatie om te hebben, voor mensen weer een airco of ander verkoelingsapparaat aanschaffen.”

groenburgemeester 2023
SAnne: “Het lijkt me leuk om mijn persoonlijke ervaringen met groen te delen in deze rol als Groenburgemeester.”

Van beton naar gazon

Naast het motiveren van anderen, hoopt de nieuwe Groenburgemeester zelf ook veel te leren. “Vorig jaar ben ik verhuisd vanuit Amsterdam naar een dorp. De tuin van het nieuwe huis is nog helemaal beton. De verbouwing van het huis is nu nog in volle gang, maar als die klaar is, kan ik eindelijk dat beton uit de tuin halen. Daar verheug ik me al op sinds ik het huis de eerste keer ging bekijken en ik dacht ‘Waarom ligt hier beton?’. Daar ga ik ook dingen over delen”, vertelt Sanne enthousiast. “Het lijkt me leuk om mijn persoonlijke ervaringen met groen te delen in deze rol als Groenburgemeester.”

Kleine stappen om de tuin te vergroenen heeft ze al gezet, wat Sanne Vogel dé ervaringsdeskundige in wording maakt. “Vaak vinden mensen het moeilijk om te bedenken waar ze moeten beginnen. Bang om fouten te maken of een plant te ‘vermoorden’. Maar ik vind het uitzoeken van wat werkt heel erg leuk.” Zo plantte Sanne met haar kinderen vorig jaar zonnebloemen. “Die zijn dus mega groot geworden, eigenlijk te groot voor de ruimte die ze hebben. Maar goed, daar leer ik dan weer van en kan ik straks anders doen.” Met de ervaringen die ze zelf opdoet, hoopt ze anderen te inspireren en motiveren om ook aan de slag te gaan.

Groen geluk

Naast een positief effect op de biodiversiteit, afkoeling en een sociaal aspect, brengt groen voor Sanne nog een voordeel: geluk. “Halverwege mei vorig jaar verhuisde ik met mijn gezin naar dit nieuwe huis. Toen ik op de fiets stapte en door de bossen en het groen fietste, moest ik huilen van geluk. Het was zo mooi om me heen.” Dat gevoel gunt de kersverse Groenburgemeester iedereen. “Dus hup: stenen eruit, planten erin!”

Volg de Groenburgemeester

Wil jij Sanne Vogel volgen als Groenburgemeester? Volg haar via @sannevogel op Instagram en ga mee op haar vergroeningsavontuur. Volg zeker ook @mooiwatplantendoen voor het avontuur van de Groenburgemeester, maar ook voor DIY’s, informatie en inspiratie over alles wat met planten en vergroening te maken heeft. Heb je zelf een mooi groen initiatief? Deel het vooral met de Groenburgemeester, Mooiwatplantendoen.nl of met ons.

groeburgemeester 2023
"Stenen eruit, planten erin", oppert de nieuwe Groenburgemeester.

Meer inspiratie

Deel dit artikel

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
5/5 - (1)